Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Vedci tvrdia, že táto potravina zmierňuje zápaly.

Vedci tvrdia, že táto potravina zmierňuje zápaly.

Dodržiavanie akejkoľvek redukčnej diéty nie je iba o chudnutí. V skutočnosti tu je množstvo ďaľších dôvodov, prečo by ste si mali zaradiť zdravšie potraviny do vášho jedálnička. Strava ovplyvňuje množstvo metabolických procesov vo vašom tele, podieľa sa na zdraví vášho srdca, dokonca pri zápalových procesoch vo vašom tele. Čo konzumujete má priamy dopad na zápalové reakcie vášho tela a keď pravidelne konzumujete potraviny, ktoré zvyšujú zápal, vaše telo je stále pripravené bojovať s týmito „cudzími“ látkami. Toto nazývame aj chronický zápal, ktorý môže zvýšiť riziko vzniku chorôb, ako sú kardiovaskulárne ochorenia, cukrovka, reumatoidná artritída a ďalšie. Takže kým ranné vychutnávanie si misky sladkých cereálií môže znieť ako najjednoduchšia možnosť, najlepšie raňajky, ktoré môžete pravidelne jesť na zníženie zápalu, je v skutočnosti miska ovsených vločiek.

Podľa dvojito zaslepenej kontrolovanej štúdie publikovanej Nutrition Journal v roku 2014, ovos obsahuje polyfenoly nazývané avenantramidy (AVA), ktoré spomaľujú zápalové reakcie a zvyšujú antioxidačnú ochranu tela. Dve skupiny žien vo veku 50 až 80 rokov dostali dve sušienky upečené z ovsenej múky s obsahom AVA a bez a mali chodiť na bežiacom páse pred a po ich konzumácii. Po ôsmych týždňoch preukázali vzorky krvi znížený zápal a zvýšenú obranyschopnosť krvi u žien, ktoré mali sušienky z ovsenej múky s vysokým AVA.

Aj keď jeden z autorov štúdie Li Li Ji, PhD a vedúci výskumu z Minnesota's Laboratory of Physiological Hygiene and Exercise Science tvrdí, že na takéto tvrdenie je potrebný ďalší výskum, údaje však ukazujú silnú koreláciu konzumácie ovsených vločiek a zníženie zápalu spojené s pohybom, ako aj starnutím a chronickými ochoreniami.

Na túto štúdiu nadviazala ďalšia štúdia z roku 2019 v Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition, ktorá opäť ukazuje koreláciu konzumácie ovsenej kaše a zníženie ukazovateľov zápalu (ako aj oxidačného stresu, ktorý je tiež zodpovedný za vývoj ochorení) pre ľudí s vysokou hladinou cholesterolu v krvi. Vedci vo svojom závere odporučili na zmiernenie zápalu osobám s vysokým krvným tlakom konzumovať 70 gramov (asi 3/4 šálky) ovsenej kaše denne počas štyroch týždňov.

Mali by ste teda konzumovať 3/4 šálky ovsených vločiek denne? Chápeme to - pravdepodobne vám to po čase začne vadiť. Ale začlenenie ovsených vločiek do vášho bežného jedálnička počas týždňa je jednoduchý spôsob, ako pomôcť zmierniť zápaly, najmä keď existuje toľko chutných spôsobov, ako pripraviť ovsené vločky na raňajky (napr. s chia semienkami, malinami, javorovým sirupom, arašidovým maslom, banánom, plátkami mandlí, horkou čokoládou či so semienkami z granátového jablka). Môžete dokonca vyskúšať aj rôzne slané varianty (napr. s tekvicou, volským okom či s avokádom)!

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Dobry den, chcela by som Vam velmi podakovat za rychle odoslanie zasielky Dnes som obdrzala balik a som spokojna. Dakujem a prajem vela spokonych zakaznikov“

Ludmila