Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Vianočné mäso, vianočná ryba

Vianočné mäso, vianočná ryba

Možno patríte medzi ľudí, ktorí konzumujú rybacie mäso na Vianoce každý rok, možno viac obľubujete poriadne rezne z bravčového mäsa. Ryby však ponúkajú obrovské množstvo vitamínov a olejov a nemali by sme na nich zabúdať ani po ostatnú časť roka. Aké ryby sa na Vianoce najviac konzumujú a v čom spočívajú ich účinky? Ak sa chcete už teraz preniesť do rybacích vianočných príprav, čítajte ďalej.

Prečo práve ryby

Ryby sú z pohľadu zdravej výživy neuveriteľným bohatstvom. V rybej svalovine sa tuk nachádza vo veľmi malom množstve, a preto je to mäso ako stvorené pre ľudí, ktorí chudnú. Jeho trávenie nie je na čas náročné a aj v tom je jeho výhoda. Ryby obsahujú vitamín D, jód, vápnik, selén, nenasýtené mastné kyseliny z rady omega 3 a mnoho látok nevyhnutných pre správne fungovanie ľudského organizmu. Konzumácia rybieho mäsa na nás pozitívne vplýva vo viacerých smeroch. Biele mäso vďaka svojim účinkom znižuje hladinu cholesterolu v krvi, blahodarne pôsobí na naše cievy, znižuje riziko vzniku srdcovo-cievnych chorôb. Je to prevencia pri predchádzaní rakovine čriev a diabetu. Rybie mäso je jednoducho skvelá voľba a my si teraz prejdeme hlavné druhy rýb, ktoré konzumujú Slováci pri vianočnej večeri.

Kapor obyčajný

Táto ryba pod latinským názvom Cyprinus carpio patrí do čeľade kaprovité a v našej krajine je to najobľúbenejšia a najtradičnejšia ryba, ktorá sa na Vianoce podáva. Kapor je ryba, ktorá má veľké zavalité telo pokryté šupinami. Dorastá do dĺžky 50 centimetrov a na Slovensku nájdete veľa rybníkov, kde sa tieto kapre práve z dôvodu veľkého vianočného dopytu chovajú. Pri výbere kapra je dôležité zistiť, kde kapor žil, pretože často sa stáva, že jeho mäso cítime po bahne. Kapra si môžete pripraviť pečeného, smaženého, na víne, alebo sú známe recepty prípravy kapra na pive.

Losos obyčajný

Tento losos nesie latinský názov Salmo salar a patrí do čeľade lososovitých. Losos žije prevažne v slaných vodách, ale ak ho podmienky donútia k životu vo vodách sladkých, nijako ho to neovplyvní. Losos sa dožíva veku 13 rokov a dorastá priemerne do dĺžky 80 centimetrov. Losos sa dá v kuchyni pripravovať na množstvo spôsobov, najobľúbenejší je však ako steak. Môžete experimentovať a pripraviť si napríklad lososa na víne alebo v špeciálnej marináde. Fantázii sa medze nekladú.

Pstruh dúhový

Táto ryba patrí do čeľade lososovité a jej latinský názov je Oncorhynchus mykiss. Je to sladkovodná ryba, ktorá je rozšírená skoro na celom svete. V niektorých lokalitách je schopná vyhubiť niektoré iné druhy, pretože je to dosť agresívny druh. Táto ryba má pekné sfarbenie, a preto nesie svoj názov. Pstruh je u nás obľúbený nie len počas Vianoc ale všeobecne po celý rok.
Všetci si už predstavujeme vôňu pečenej ryby a všetky dobroty, ktoré budeme môcť ochutnať počas najkrajších sviatkov v roku. Už naše staré mamy a prastaré mamy vedeli, čo je zdravé, a preto je aj na vianočnom stole ponuka rôznych skvelých pokrmov. Od ovocia, cez orechy až po mäso. Vychutnajme si preto biele rybacie mäsko a užime si krásne Vianoce.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Ďakujem za promptné vybavenie mojej objednávky. Želám Vám všetko dobré a veľa spokojných zákazníkov. “

Kulichová