Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Vitamíny pre budúce mamičky

Vitamíny pre budúce mamičky Obdobie očakávania nového človiečika do rodiny je jedno z najkrajších v živote ženy. Pre mnohé budúce mamičky je to však aj obdobie náročné. Nevoľnosť, vysoký krvný tlak či opuch nôh sú skôr fyzické problémy, strach o zdravie nenarodeného potomka je oveľa väčší. A preto by ste mali už v prvých dňoch gravidity myslieť na zdravie dieťatka.

Na začiatok tehotenstva
K najdôležitejším vitamínom a minerálom patria vitamín B1, B2, B6, B9, čo je kyselina listová, B12, ďalej je to vitamín C, E, A či D a minerály ako vápnik, jód, magnézium, železo, zinok a selén. Mnohí odborníci odporúčajú užívať vitamíny skupiny B a kyselinu listovú už niekoľko týždňov pred plánovaným otehotnením. Prečo je to tak dôležité? Pretože približne medzi 22. až 28. dňom od počatia sa začína vyvíjať mozog, miecha a uzatvára sa chrbticový kanál.

Kyselina listová počas celého tehotenstva
Kyselina listová sa odporúča nielen pred samotným otehotnením, ale počas celej gravidity. Prečo je taká podstatná? Jej nedostatok môže spôsobiť defekty neurálnej rúry, inak povedané „otvorený chrbát“. Môže však dôjsť i k vývojovým anomáliám či potratu.
Kyselina listová sa nachádza v paradajkách, zemiakoch, kapuste, ale aj mäse, mliečnych výrobkoch či rybách. Keďže je citlivá na teplotu, lekári odporúčajú jesť čo najviac čerstvého ovocia a zeleniny, ale aj dopĺňať ju vo forme výživových doplnkov určených pre tehotné.

Dôležitý vitamín B
O vitamíne B9, teda o kyseline listovej sme už písali. Avšak ďalšie vitamíny z radu B sú tiež veľmi významné. Podieľajú sa totiž na delení buniek, sú dôležité aj pre metabolizmus a podporujú správny a zdravý vývoj plodu. B12 je zas nutný pre krvotvorbu a správny vývoj nervovej sústavy.

Vitamín D kvôli vápniku
Vitamín D je ďalším nemenej dôležitým vitamínom počas tehotenstva. Aj napriek tomu, že si tento vitamín telo „vyrába“ samo, a to pri slnení, je nutné dodávať ho aj v potravinách. Jeho nedostatok môže spôsobiť deformáciu kostí. Pri nedostatku Déčka dochádza k poruchám v látkovej výmeny vápnika. A práve ten je dôležitý pri tvorbe kostí.

Céčko ako antioxidant a vitamín A len v prírodnej forme
Vitamín C je významným antioxidantom. Okrem toho sa podieľa i na výstavbe spojivového tkaniva. Vitamín A by tehotné ženy mali jesť len v prírodnej forme, a teda v zelenine a ovocí.

Kedy dopĺňať vitamíny
Samozrejme, vždy podľa odporučenia lekára. Avšak budúce mamičky by mali myslieť aj na to, že v zime máme menej čerstvého ovocia a zeleniny ako v lete, že pri ranných nevoľnostiach prichádzajú i o vitamíny a minerály, ktoré je potom potrebné dopĺňať v podobe výživových doplnkov.

Nielen na záver tehotenstva
Ešte chceme upozorniť všetky budúce mamičky na železo. Jeho denná spotreba je totiž u tehotných žien 20 mg. Tento minerál je dôležitý najmä na krvotvorbu. Jeho nedostatok spôsobuje anémiu, čiže chudokrvnosť. Dostatok železa sa overuje aj počas tehotenstva, pri krvných testoch. Na pravidelný prísun železa v pestrej a vyváženej strave by ste nemali zabúdať.
   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Práve som obdržala zásielku, ďakujem, spokojnosť nadmieru, ako v podstate vždy, ked od Vás nakúpim. ďakujem aj za pozornosti navyše.“

Daša Tirolová