Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Všetko čo by ste mali vedieť o cholesterole

Všetko čo by ste mali vedieť o cholesterole

Ako iste viete, existuje mnoho mýtov, ktoré tvrdia, že tuk a cholesterol sú jedny z najhorších zložiek potravín, ktoré môžeme konzumovať. Nie je to však úplná pravda, práve naopak - každý z nás cholesterol potrebuje.

Cholesterol je prirodzene sa vyskytujúcim tukom, ktorý je pre zdravie absolútne esenciálny. Ak cholesterol v jedle chýba, telo si ho vie vyrobiť samo a pečeň zvýši jeho produkciu až 8x. Táto jemná substancia, sa vyskytuje nielen v krvi, ale aj v každej bunke nášho tela, kde pomáha produkovať bunkové membrány, hormóny, vitamín D a žlčové kyseliny, ktoré pomáhajú tráviť tuky. Cholesterol tiež pomáha pri tvorbe našich spomienok a má zásadný význam pre neurologické funkcie.
Ak ho má ale nás organizmus nadbytok, môže mať dokonca smrteľné následky. Nie nadarmo sa mu hovorí ,,tichý zabijak“. Zvyčajne o tejto skutočnosti ani len netušíme. Tuk sa postupne hromadí, obaľuje cievne steny, tie sa postupne zúžia až nastane napr. srdcový infarkt.
Prečo sa ale usádza? Pretože mu to umožňujeme. Nadmerná konzumácia cukru, škrobov, bielej múky - to všetko poškodzuje cievne steny na ktorých sa cholesterol ľahšie usadí. Za normálnych okolností by sa neusadil a koloval pekne ďalej bez toho, aby zapríčinil nejaké zdravotné ťažkosti.

Z krvi sa dajú zistiť hodnoty 2 typov cholesterolu

HDL - je ten ,,dobrý“, ktorý pomáha udržiavať hladinu cholesterolu dostatočne od tepien a odstrániť prebytok, čím pomáha predchádzať srdcovým problémom.
LDL - je ten ,,zlý“. Cirkuluje v krvi, hromadí sa, resp. vytvára akýsi plak. Tepny sú tak stále užšie a menej flexibilné. Zvykne sa vytvoriť zrazenina, ktorá môže ,,putovať“ k srdcu alebo mozgu a spôsobiť tak spomínaný srdcový infarkt alebo cievnu mozgovú príhodu.

Tieto ukazovatele vás vlastne dostanú, ako sa hovorí ,,do obrazu“. Poskytnú vám bližšiu predstavu o tom, čo sa deje, no stále neukážu všetko.

Všade sa dočítate o tipoch ako znížiť hladinu cholesterolu, ale čo ak je Váš cholesterol príliš nízky? Aký to predstavuje vlastne problém?

Cholesterol ovplyvňuje napr. metabolizmus serotonínu. Je to látka, ktorá sa podieľa na regulácii našej nálady. Nízka hladina cholesterolu sa tak môže spájať s častými depresiami, čo môže mať za následok prejavy agresie a násilného správania.
Rovnako UVB lúče slnečného žiarenia v interakcii s cholesterolom, vytvárajú dôležitý vitamín D. Ak je vaša hladina cholesterolu príliš nízka, nebudete môcť využívať slnko na vytváranie dostatočného množstva tohto vitamínu.
Ďalším podstatným problém je narušenie menštruačného cyklu a reprodukcie. Nedostatok cholesterolu môže spôsobiť nepravidelný cyklus a dokonca zabrániť otehotneniu (estrogén a rovnako testosterón sa produkujú z cholesterolu).

Čo najčastejšie zapríčiňuje vysokú hladinu ,,zlého“ cholesterolu?

  • Strava - ak konzumujete príliš veľa nasýtených tukov živočíšneho pôvodu (hovädzie, bravčové mäso, mlieko, vajcia, syry a mnoho iného).
  • Konzumácia stužených/hydrogenovaných tukov (napr. v sušienkach, pochutinách, margarínoch a pod.)
  • Nadmerná konzumácia cukru
  • Nadváha.
  • Nedostatok pohybu.
  • Celkový zdravotný stav.
  • Fajčenie.

Ak Vás trápi vysoká hladina ,,zlého“ cholesterolu (ktorú ste si najskôr zapríčinili sami), vhodnou voľbou sú prírodné alternatívy (čaje, extrakty z pukov rastlín, bylinné doplnky výživy), ktoré môžu nahradiť často škodlivé medikamenty. Tie zvyknú spôsobovať kognitívne poruchy, oslabenie imunitného systému, problémy s pečeňou a mnohé iné zdravotné ťažkosti. Do vášho jedálnička odporúčame primiešať viac rýb, sóje, orechov, ovsa, jačmeňa, čerstvú zeleninu, bylinné čaje (zelený čaj, listy ríbezle, koreň púpavy, žihľava, pýr, senovka...). Uistite sa, že prijímate dostatok omega-3 mastných kyselín, zredukujte príjem cukru, obmedzte fajčenie, príjem alkoholu a naučte sa zvládať stresové situácie.

Ako už bolo spomenuté, tento stav je možné zistiť iba na základe krvných testov. Ak už ale viete na čom ste, nikdy nie je neskoro začať a vybrať si zdravšiu alternatívu.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Dakujem za rychle a bezproblemove dodanie objednavky.“

Samasova