Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Výživa počas tehotenstva

Výživa počas tehotenstva

Tehotenská výživa je základom pre zdravý vývoj plodu. Pred a počas tehotenstva by ste mali do vášho stravovacieho plánu začleniť chutnú zeleninu, celozrnné obilniny, strukoviny, bielkoviny a potrebné doplnky výživy. Toto rozhodnutie dodá vášmu dieťaťu výnimočný štart do života.

Je potrebné prijímať viac kyseliny listovej, vitamínu D, železa, vápnika a dokonca aj kalórií. No nie sú kalórie ako kalórie. Vyberajte si potraviny obalené živinami a nie tie, ktoré sú tzv. ,,prázdne“ (nealko nápoje, cukrovinky, dezerty).

Nezabúdajte, že ,,jesť za dvoch“ neznamená jesť dva krát toľko. Táto fráza vyjadruje, že potraviny, ktoré prijímate sú hlavným zdrojom živín pre vaše dieťa.

Kyselina listová (vitamín B9)

Je to jeden z najdôležitejších vitamínov počas tohto dôležitého obdobia. Odporúča sa užívať minimálne 1 mesiac pred otehotnením a počas prvého trimestra. V prípade nečakaného, neplánovaného tehotenstva začnite užívať ihneď ako zistíte, že ste tehotná. Za odporúčanú dennú dávku sa považuje 400 mcg kyseliny listovej denne.

  • Zohráva dôležitú úlohu pri výrobe a delení buniek, vrátane tvorby červených krviniek.
  • Môže pomôcť zabrániť vrodeným vadám vášho dieťaťa.
  • Podporuje úplný vývoj miechy, stavcov a hlavných častí mozgu.
Vitamín D

Vaše telo potrebuje vitamín D na udržanie správnej hladiny vápnika a fosforu, ktoré pomáhajú budovať kosti a zuby vášho dieťaťa. Jeho nedostatok môže spôsobiť spomalený rast a deformáciu. Čo môže výrazne ovplyvniť pôrodnú hmotnosť.

Na výber máte 2 formy:
  • D2 (ergokalciferol) je rastlinnou formou vitamínu D.
  • D3 (cholekalciferol) je živočíšnou formou, ktorá je pre telo lepšie vstrebateľná a využiteľná.
Železo

Tento minerál je počas tehotenstva veľmi dôležitý, hlavne u žien, ktoré majú zníženú koncentráciu hemoglobínu.

  • Prispieva k normálnej tvorbe červených krviniek, ktoré prenášajú kyslík do celého tela, vrátane dieťaťa.
  • Podporuje väčšiu produkciu krvi, ktorá je v tomto období mimoriadne dôležitá.

Ak ho máte nedostatok môže sa objaviť únava, bolesti hlavy, slabosť a závrat.

Vápnik

Keď ste tehotná, vaše dieťa potrebuje vápnik na vybudovanie silných kostí a zubov, pre správne fungovanie imunitného, nervového a kardiovaskulárneho systému. Ak neprijímate dostatok vápnika stravou alebo prostredníctvom doplnkov výživy, dieťa si ho bude čerpať z kostí, čo by mohlo mať za následok poškodenie vášho vlastného zdravia. Vápnik možno doplniť v rôznych formách, najčastejšie to je citrát vápenatý (najľahšie sa vstrebáva) a uhličitan vápenatý.

U nás nájdete všetky potrebné doplnky, ktoré pomôžu zabezpečiť zdravý priebeh tehotenstva, nie len pre Vás ale aj pre vaše dieťa.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Balíček prišiel v poriadku, prekvapili ste ma rýchlosťou dodávky. Ďakujem krásne aj za darčeky... som veľmi spokojná a budem Váš obchod odporúčať aj známym Usmiaty.“

Zuzana Fleischhackerová