Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Výživa pre mozog

Výživa pre mozog

Ľudský mozog sa skladá z dvoch základných častí, ktorými sú ľavá a pravá hemisféra, ktoré sú zamerané na iné vnímanie tohto sveta. Ak netušíte, ktorá hemisféra čo riadi, v tomto článku sa dočítate podrobné informácie o ich fungovaní. Rovnako sa dozvieme, že pre náš mozog je tiež potrebný akýsi druh výživy, aby správne fungoval a my sme sa mohli tešiť z našich rýchlych a múdrych reakcií na akúkoľvek tému, ktorá sa nám zjaví. Taktiež vám poskytnem pár rád, ako posilňovať svoj mozog aktivitou a uvidíte, že vaše premýšľanie a mozgová aktivita sa zvýši.

Mozog

Náš mozog, ako som už spomínala sa skladá z ľavej a pravej hemisféry, ktoré sa zameriavajú na úplne iné oblasti. Na prvý pohľad by sme mohli povedať, že sa podobajú ako vajce vajcu a že vlastne vyzerajú ako svoj zrkadlový odraz. Avšak je to inak, každá hemisféra má svoje špecifické tvary a časti, ktoré sú zamerané na špeciálne funkcie. Hemisféry bez seba nedokážu fungovať, pretože ich vzťah stojí na tom, že jedna je doplnkom druhej. Využívanie hemisfér ovplyvňuje celý náš život, našu osobnosť a správanie sa. V priebehu života je možné, že dochádza k dominancii jednej z hemisfér, avšak závisí to aj od vnútorných stimulov a vonkajšieho pôsobenia okolia na našu osobnosť. Každá hemisféra má iné funkcie.

Ľavá hemisféra

Vyjadrovanie na základe jazyka má na svedomí práve ľavá hemisféra, ktorá tieto procesy riadi. Taktiež riadi logiku, schopnosť rozpoznávať písmená a slová, analytické procesy v myšlienkovom chode. Vďaka ľavej hemisfére vnímame racionálne a logicky. Ľavá hemisféra sa viac zameriava na detaily na rozdiel od pravej hemisféry. Ľavá nedokáže vnímať veci ako jeden celok, ale skúma detailne jednu vec v priestore.

Pravá hemisféra

Pravá hemisféra na rozdiel od ľavej vníma priestor, obrazy geometrických útvarov, vníma veci ako jeden celok. Pravá hemisféra je kreatívnou časťou nášho mozgu, ktorá nám pomáha zodpovedať hádanky, pospájať jednotlivé časti do jedného celku. Na základe pravej hemisféry dokážeme vnímať napríklad krásu umenia, kultúry alebo prírody. Napríklad pri vstupe do lesa vnímame pravou hemisférou, aký nádherný je celý ekosystém, no naša ľavá hemisféra sa zameria napríklad na jeden strom alebo zviera a skúma ho detailne. Vďaka nej snívame a rozvíjame našu predstavivosť. Vďaka pravej hemisfére taktiež dokážeme chápať emócie. Dôležitým poznatkom je fakt, že pravá hemisféra riadi ľavú polovicu tela a naopak ľavá hemisféra riadi pravú časť nášho tela.

Ako precvičovať mozog

Tak ako človek telo precvičuje cvičením, potrebuje aj mozog isté precvičovanie. Všetky úlohy, ktoré už robíme automaticky sú pre náš mozog rutinou a my preto musíme vyhľadávať situácie, kedy budeme nevšednými úlohami zabávať našu hlavičku. Učenie sa nových vecí je veľmi dobrou cestou precvičovania mozgu. S týmto súvisí čítanie kníh. Ak čítame ľahké knihy, precvičujeme si gramatiku a spájanie slov, avšak ak čítame náučnú literatúru, zároveň sa z knihy učíme nové veci. Dobrým cvičením pre mozog je napríklad zvolenie netradičnej cesty domov z práce alebo stretnutie s rodinou či priateľmi na inom než obvyklom mieste, nespoliehanie sa na navigáciu v aute, ale samostatné hľadanie miesta napríklad pomocou mapy. Taktiež sú skvelé krížovky alebo sudoku. Všetky tieto činnosti cvičia náš mozog a zabezpečujú nám jeho dlhšiu životnosť.

Výživa pre mozog

Ľudský mozog je tiež závislý na strave, ktorú mu dodávame. Lepšie povedané, je závislý na energii, ktorú vďaka strave dostáva. Ak je náš jedálniček nedostatočný alebo rutinný nie je to pre nás ani náš mozog dobré. Správne zvolená strava dokáže ovplyvniť mozog v podporení jeho kapacity a mozgovej činnosti. Zložky, ktoré najviac podporujú aktivitu mozgu sú bielkoviny, aminokyseliny, vitamíny B, E a C. Napokon je veľmi dôležitý aj pitný režim, vďaka ktorému je náš mozog prekrvený. Medzi potraviny, ktoré podporujú mozgovú činnosť patria ananás, oriešky, banány, cesnak, figy, avokádo, kakao, med, ryby, sója. Okrem týchto potravín, môžeme telu dodať dôležité látky vďaka výživovým doplnkom. Na pamäť je v súčasnosti najpoužívanejší výťažok zo stromu Ginkgo.

Nebojte sa precvičovať svoj mozog a pozorovať na sebe, že vnímate lepšie, že si dokážete zapamätať omnoho viac a reagovať na lepšej úrovni. Netreba zabúdať ani na správnu výživu, ktorá dodá mozgu potrebnú energiu na jeho správne fungovanie. Vyskúšajte niektoré z týchto potravín alebo si zaobstarajte výživový doplnok a uvidíte, že vaše telo vám bude vďačné.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Dakujem za rychle a bezproblemove dodanie objednavky.“

Samasova