Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Zázračné figy

Zázračné figy

Či už sušené alebo čerstvé. Ich skvelá chuť je lahodným prekvapením pre náš jazyk a zrniečka vo vnútri nádherne pukajú medzi zubami. Figy sú zdravé a chutné a v súčasnosti sme schopní dovážať aj čerstvé figy, ktorých chuť sa s chuťou sušených fíg nedá porovnať. Preskúmajme tieto plody a zistime, čo nám prinášajú.

Figovník

Figovník je rastlinou, ktorá pochádza z čeľade morušovité – Moraceae. Na svete existuje nespočetné množstvo druhov týchto stromov. Uvediem niektoré, ako napríklad Ficus amazonica, Ficus americana, Ficus benghalensis, Ficus laevis, Ficus polita alebo strom, ktorého plody konzumujeme Ficus carica. Tento strom je nenáročný na vlahu, ale na druhej strane potrebuje teplo. Rozšírený je hlavne v oblasti Stredomoria, v oblastiach, kde sa taktiež pestujú olivovníky a vinič. Samozrejme, môžeme ho nájsť aj v našej krajine, v teplejších oblastiach. Zaujímavosťou tohto stromu je fakt, že jeho plody sú zároveň aj kvetmi tejto rastliny. Výška stromu sa na územiach jeho pôvodného výskytu dokáže vyšplhať až na hodnotu 15 metrov. A niektoré časti rastliny ronia po poranení z rany šťavu, ktorá sa nazýva latex.

Plody

V našej krajine sme zvyknutí zbierať plody zo stromov raz ročne a to väčšinou pred príchodom jesene, je tomu tak aj v prípade fíg. V ich domovine sú však pestovatelia schopní zberať úrodu až trikrát. Z pazúch listov vyrastajú chutné plody, ktoré sú zahalené v jemnej a tenkej šupke. Môžeme pozorovať množstvo odtieňov týchto plodov, napríklad zelené alebo až fialové. Vnútro plodu tvoria drobné zrniečka.

Prečo jesť figy?

Je samozrejmé, že aj tento plod obsahuje skvelé a zdraviu prospešné látky, ktoré nám pomáhajú. Obsahujú veľké množstvo vody, bielkovín, vápnika a fosforu, draslíka, vlákninu, organické kyseliny, pektín, fruktózu, a rovnako aj množstvo vitamínov, napríklad vitamín B, avšak v porovnaní s inými druhmi ovocia je podiel vitamínu C a A o niečo menší. Figy nám vďaka svojmu zloženiu pomáhajú v rôznych smeroch. Sú blahodarné pre náš nervový systém, sú skvelým antioxidantom a majú detoxikačné účinky, sú pomocníkmi pri črevných problémoch a tráviacich ťažkostiach, odkysľujú organizmus a skvelo pôsobia pri osteoporóze.

Konzumácia

Najvhodnejšími na konzumovanie sú figy čerstvé. Ich chuť je svieža a podiel cukru nízky. Čerstvé figy ale musíme zjesť rýchlo, pretože sú náchylné na pleseň, ktorú môžu chytiť už po dvoch alebo troch dňoch skladovania. Najlepšie je ich mať umiestnené v chladničke. Ak ste však milovníkom sušeného ovocia, ani sušené figy nedávajte bokom. Ich chuť je mimoriadne sladká a zrniečka krásne pukajú. Avšak podiel cukru je vyšší, takže ako náhradu za sladkosti to veľmi odporúčam. Je potrebné vyskúšať figu v rôznych formách a rozhodnúť sa, ktorá je pre nás lahodnejšia.

Figy sú teda skvelým doplnkom v zdravom stravovaní. Používajú sa pri sladkom čarovaní s dezertmi, ale tiež pri varení mäsa a iných špecialít. Figy si našli miesto na našich stoloch a nesmieme zabúdať na ich silu a pozitívne pôsobenie. Ak ste ich ešte neochutnali, tento článok vás možno inšpiroval a figy si zamilujete.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Dobrý deň, ďakujem za rýchle vybavenie a doručenie zasielky.“

Anna Dostalová