Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Zázvor - najlepší priateľ človeka

Zázvor - najlepší priateľ človeka

Po zázvore siahnete, keď Vás škriabe v hrdle, nachladnete, alebo Vás premôže chrípka. Slovo zázvor pochádza z českého jazyka a na Slovensku sa zaužívalo jeho používanie. V slovenskom jazyku sa ale táto jedinečná koreňová rastilna volá ďumbier lekársky. Zázvor je výborným zdrojom vitamínov a minerálnych látok, ktoré vás aj počas sezóny jarnej nádchy, ktorá už je za dvermi, udržia zdravých:

  • C vitamín,
  • E vitamín,
  • B vitamíny,
  • horčík,
  • draslík,
  • železo,
  • zinok,
  • vápnik.

Vedeli ste, že zázvor prospieva aj na činnosť srdcovo-cievneho systému, pomáha pri trávení a má detoxikačné a antimikróbne účinky? Okrem jeho prospešných účinkov, ktoré má koreň zázvoru na ľudský organizmus, je skvelým dochucovadlom jedál a nápojov, ktoré Vám zaručene okorenia deň.

Zázvor zo zeme priamo do poháru

Najčastejšie sa na zahnanie prvých príznakov ochorenia varí čaj z čerstvého koreňa zázvoru, alebo sa ako prvá pomoc môže podať 1dlc zázvorového sirupu. Pri bolesti hrdla sa očistený zázvor dokonca cmúľa, aby čo najrýchlejšie porazil baktérie a utlmil bolesť. Nemusíte ale čakať, kým Vás prepadne choroba, aby ste si dali túto neobyčajnú rastlinu. Ak máte chuť na horúci zázvorový nápoj, ale čaj nie je Vaša šálka kávy, môžete vyskúšať neobyčajné zázvorové latte. Viete si ho užiť aj počas slnečného dňa, keď chcete zahnať smäd a potrebujete rýchle osvieženie. Vtedy si môžte vybrať, či uprednostníte zázvorovú limonádu, ľadový čaj zo zázvoru, ovocnú šťavu so zázvorom, alebo máte chuť na kombuchu s pikantným zázvorom a množstvom bubliniek. Možností ako pripraviť zázvor do pohára je nespočetne.

Zázvor patrí aj na tanier

Okrem toho, že má zázvor množstvo pozitívnych vplyvov na zdravie človeka, v mnohých ázijských krajinách nesmie chýbať v kuchyni, pretože sa používa ako nenahraditeľná prísada do jedál, ktorým dodá jemne štipľavú a sviežu chuť. Dokonale dochutí curry omáčku alebo rezance na ázijský spôsob. Či už čerstvý zázvor nastrúhate alebo použijete mletý zázvor, nepochybne dodáte Vašemu jedlu jedinečnú chuť. A v neposlednej rade, ak patríte medzi mlsné jazýčky, aj pre Vás sa nájdu zázvorové pochutiny, ako napríklad zázvorové sušienky, zázvorové lízatká a cukríky, kandovaný zázvor s trstinovým cukrom. A pre náročnejších- čokoláda so zázvorom.

Zázvor sa tiež používa v kozmetike

Využitie zázvoru v kozmetike je oblasť, ktorá nie je príliš známa v európskych krajinách, ale jeho prospešné účinky na pokožku sú známe už stáročia. Zázvorový olej sa pridáva do telových zábalov a peelingov, ale môže sa používať aj priamo vo forme oleja na masáže, ktoré nielen prekrvia pokožku, zlepšia krvný obeh, ale posilnia organizmus a imunitný systém.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Chcela by som Vam podakovat za expresne dodanie mojej objednavky. V pondelok uhradene a dnes si uz pochutnavam na Vasich dobrotach. Keby si vsetci z Vas brali priklad :) “

Martina E.