Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Zdravá dobrota

Zdravá dobrota Theobroma cacao je názov tropického kakaového stromu, z ktorého zrniek sa vyrába čokoláda. Tú milujú zrejme všetci, od malých detí, až po tých skôr narodených, či už v koláčoch, keksíkoch, nápojoch, alebo v podobe orieškových či horkých čokolád. Ako uvádzajú encyklopédie, čokoláda je intenzívne ochutená horká potravina. Môžeme však povedať, že čokoláda je kombináciou sušiny, a teda kakaa a tuku, čo je inak povedané kakaové maslo. Čokoláda, a teda čokoládová tabuľka, akú si kúpite v obchode je osladená cukrom a dochutená ďalšími prísadami.

Podobne ako káva má aj čokoláda niekoľko druhov. Tým najdrahším je zrno Criollo, ktoré pochádza z Mexika. A práve slovo čokoláda má pôvod či skôr prapôvod v jazyku Nahuatlov, čo sú pôvodný obyvatelia Mexika. Zo zrna Criollo sa vyrába asi len desať percent čokolády. Ďalších osemdesiat percent čokolády sa vyrába zo zŕn Forastero. A ostatných desať percent je akási zmes prvých dvoch druhov, ktorá sa volá Trinitario.

Čokoláda znižuje krvný tlak
Ešte pred niekoľkými rokmi sme verili tomu, že čokoláda nie je zdravá, že spôsobuje akné či zvyšuje cholesterol. Vedci však už dokázali, že to tak nie je, ba práve naopak, že čokoláda je zdravá. Jej konzumovaním sa napríklad znižuje krvný tlak. Je to vďaka flavonoidom, ktoré sú v kakaových bôboch.

Okrem flavonoidov obsahuje čokoláda, či skôr kakaové maslo aj veľké množstvo polyfenolov. Tie pôsobia ako antioxidanty, čím sú pre náš organizmus osožné. Okrem toho znižujú riziko srdcovo-cievnych ochorení a posilňujú náš imunitný systém.
Naše mamy nám čokoládu odopierali s tým, že si pokazíme zuby. Keďže čokoláda obsahuje triesloviny a tie znižujú rasť baktérií v ústach, nie je to pravda. Práve baktérie môžu za deravé zuby. Ďalším plusom pre čokoládu je aj to, že obsahuje vápnik a proteíny. Ktoré sú dobré pre náš chrup.

Iným pozitívom čokolády na ľudský organizmus je serotonín. Vďaka nemu máme lepšiu náladu a dá sa teda povedať, že čokoláda pôsobí ako antidepresívum. Už len príjemná vôňa horúcej čokolády je slastná a pôsobí upokojujúco.
Niektorí vedci však upozorňujú, že zdravá je len čokoláda, ktorá je vyrobená z nepražených kakaových bôbov, spracovaná iba pri teplote 40 stupňov Celzia a ktorá neobsahuje žiadne tuky, umelé sladidlá či emulgátory.

Ako si pripraviť horúcu čokoládu
Na prípravu tohto lahodného moku budete potrebovať jednu tabuľku kvalitnej horkej čokolády, 300 mililitrov mlieka, 200 mililitrov šľahačkovej smotany, jednu polievkovú lyžicu práškového cukru a dva kusy vanilkového cukru. Do jedného hrnca vo vodnom kúpeli dajte rozpustiť čokoládu spolu s jednou polievkovou lyžicou šľahačkovej smotany a takisto jednou polievkovou lyžicou mlieka. Do druhého hrnca dajte zvyšné mlieko, šľahačkovú smotanu, vanilkový cukor, práškový cukor a všetko prihrejte. Do tejto zmesi pridájte rozpustenú čokoládu a za stáleho miešania nechajte zovrieť. Takto pripravenú čokoládu nalejte do pohárov a môžete ozdobiť aj šľahačkou.

Profesionálny cukrári používajú druh čokolády s názvom Couverture. Tá totiž obsahuje veľa kakaového masla najvyššej kvality. Pozor však na množstvo zjedenej čokolády. Priveľké množstvo môže spôsobiť obezitu a tá teda zdravá nie je. Ideálne je striedme množstvo kvalitnej čokolády.
   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Chcem sa len poďakovať za objednávku, ktorá mi prišla a vlastne aj celkovo za všetky. Síce mi doma vždy chvíľu trvá, kým porozbaľujem všetky tie sáčky, ale cením si, že si dávate tak záležať na bezpečnej preprave zásielky :) Na balíčky od Vás sa vždy veľmi teším.“

Jana Guráňová