Nie ste na BioCare.sk ešte registrovaný? Zaregistrujte sa a nakupujte so zľavami.
RegistráciaKeďže sa pomaličky blížia sviatky a fazuľa, respektíve strukoviny sú jednými z druhov potravín, ktoré konzumujeme pri sviatočnom stole, rozhodla som sa vypátrať jej pozitívne účinky na náš organizmus. Fazuľa je skvelým zdrojom bielkovín a obsahuje tiež cennú nukleínovú kyselinu, ktoré omladzujú bunky v našom organizme. Na trhu nájdeme veľmi rozmanité druhy fazúľ, či už podľa veľkostí od úplne najmenších až po mäsité veľké fazuľky alebo podľa farby, biele, červené, hnedé, čierne, vzorované a množstvo iných. Stačí sa prejsť po trhu s ovocím a zeleninou a máme možnosť si prezrieť celú paletu rôznych druhov. Fazuľa pochádza z Mexika, kde sa z nej pripravuje množstvo zaujímavých pokrmov. U nás má samozrejme tiež dôležité miesto v kuchyni a naše staré mamy si bez nej nevedeli predstaviť život a samozrejme, dnes už môžeme povedať, že robili dobre. Pozrime sa spolu na účinky fazule a taktiež na zloženie, ktoré nášmu telu ponúkajú.
Čo to je?Fazuľa je strukovinou. Pochádza z Mexika a Strednej a Južnej Ameriky. Pre domorodé obyvateľstvo je aj dodnes hlavnou zložkou potravy. Vďaka skvelej prispôsobivosti sa fazuľa rozšírila aj k nám a rovnako do iných častí sveta. Preto z nej vďaka prispôsobovaniu sa prostrediu a klimatickým podmienkam, vzniklo obrovské množstvo rôznych foriem a kultivarov. V našich podmienkach pestujeme najmä fazuľu kríčkovú alebo ovíjanú, ktorá má zelené alebo žlté struky. Keďže fazuľa dokáže veľmi rýchlo vyklíčiť a vyrásť, vďaka svojmu zloženiu rovnako pôsobí aj na naše bunky. To znamená, že ich omladzuje.
Čo obsahuje?V úvodnej časti som spomínala, že fazuľa je zdrojom bielkovín a nukleínovej kyseliny, ktorá je priaznivá pre omladzovanie našich buniek. Tieto látky patria medzi základné zložky všetkých organizmov. Nukleínová kyselina sa v našich črevách štiepi na nukleotidy, ktoré sa potom krvou dostávajú do buniek. Následne nastáva proces obnovy, regenerácie a omladzovania buniek. Práve vďaka nedostatku bielkovín sa cítime mnohokrát oslabení alebo unavení. Okrem týchto látok však obsahuje napríklad mangán, ktorý podporuje naše vlasy, pokožku a nechty a taktiež molybdén, ktorý podporuje látkovú premenu. Nájdeme v nej aj železo, vápnik, draslík, vitamín C a množstvo vitamínov zo skupiny vitamínov B. Je v nej aj veľké množstvo vlákniny, ktorá podporuje funkciu našich čriev.
Blahodarné účinky fazuleMedzi najdôležitejšie účinky, ktoré nám fazuľa ponúka patria:
Ak máme v úmysle pripraviť si pokrm z fazule, môžeme si pripraviť napríklad šalát z mladej fazule, prívarok, polievku alebo množstvo iných jedál. V prípade nákupu je na vás, aký druh si vyberiete. Ak chcete zistiť čerstvosť fazuľky, stačí ju prelomiť a ak nezapraská, už čerstvá nie je. Fazuľa je potravinou, pri ktorej si nemôžete zle vybrať. Dá sa dobre skladovať a nemusíte zabúdať ani na fazuľku v konzervách, pretože aj taká nám prináša množstvo potrebných látok.
Fazuľa je skutočne zdravou potravinou. Je dobré vyrábať si z nej rôzne pokrmy, ktoré nie len skvelo chutia, ale rovnako nám dodajú potrebné dávky vitamínov a minerálov. Fazuľa dokáže omladzovať naše unavené bunky, čo prospieva našej celkovej vitalite a pocitu energie každý deň. Skúste si uvariť prívarok, alebo fazuľku použiť do šalátu a uvidíte, že si ju zamilujete. Fazuľa je bomba plná skvelých látok, ktoré naše telo nevyhnutne potrebuje každý deň.
„ďakujem za promptné vybavenie mojej objednávky, všetko dobre dopadlo, darčeky budú odovzdané včas. Som veľmi spokojný, určite si budem u vás objednávať aj naďalej. Všetko dobré a nech sa vám darí!“