Nie ste na BioCare.sk ešte registrovaný? Zaregistrujte sa a nakupujte so zľavami.
RegistráciaKeďže sa pomaličky blížia sviatky a fazuľa, respektíve strukoviny sú jednými z druhov potravín, ktoré konzumujeme pri sviatočnom stole, rozhodla som sa vypátrať jej pozitívne účinky na náš organizmus. Fazuľa je skvelým zdrojom bielkovín a obsahuje tiež cennú nukleínovú kyselinu, ktoré omladzujú bunky v našom organizme. Na trhu nájdeme veľmi rozmanité druhy fazúľ, či už podľa veľkostí od úplne najmenších až po mäsité veľké fazuľky alebo podľa farby, biele, červené, hnedé, čierne, vzorované a množstvo iných. Stačí sa prejsť po trhu s ovocím a zeleninou a máme možnosť si prezrieť celú paletu rôznych druhov. Fazuľa pochádza z Mexika, kde sa z nej pripravuje množstvo zaujímavých pokrmov. U nás má samozrejme tiež dôležité miesto v kuchyni a naše staré mamy si bez nej nevedeli predstaviť život a samozrejme, dnes už môžeme povedať, že robili dobre. Pozrime sa spolu na účinky fazule a taktiež na zloženie, ktoré nášmu telu ponúkajú.
Čo to je?Fazuľa je strukovinou. Pochádza z Mexika a Strednej a Južnej Ameriky. Pre domorodé obyvateľstvo je aj dodnes hlavnou zložkou potravy. Vďaka skvelej prispôsobivosti sa fazuľa rozšírila aj k nám a rovnako do iných častí sveta. Preto z nej vďaka prispôsobovaniu sa prostrediu a klimatickým podmienkam, vzniklo obrovské množstvo rôznych foriem a kultivarov. V našich podmienkach pestujeme najmä fazuľu kríčkovú alebo ovíjanú, ktorá má zelené alebo žlté struky. Keďže fazuľa dokáže veľmi rýchlo vyklíčiť a vyrásť, vďaka svojmu zloženiu rovnako pôsobí aj na naše bunky. To znamená, že ich omladzuje.
Čo obsahuje?V úvodnej časti som spomínala, že fazuľa je zdrojom bielkovín a nukleínovej kyseliny, ktorá je priaznivá pre omladzovanie našich buniek. Tieto látky patria medzi základné zložky všetkých organizmov. Nukleínová kyselina sa v našich črevách štiepi na nukleotidy, ktoré sa potom krvou dostávajú do buniek. Následne nastáva proces obnovy, regenerácie a omladzovania buniek. Práve vďaka nedostatku bielkovín sa cítime mnohokrát oslabení alebo unavení. Okrem týchto látok však obsahuje napríklad mangán, ktorý podporuje naše vlasy, pokožku a nechty a taktiež molybdén, ktorý podporuje látkovú premenu. Nájdeme v nej aj železo, vápnik, draslík, vitamín C a množstvo vitamínov zo skupiny vitamínov B. Je v nej aj veľké množstvo vlákniny, ktorá podporuje funkciu našich čriev.
Blahodarné účinky fazuleMedzi najdôležitejšie účinky, ktoré nám fazuľa ponúka patria:
Ak máme v úmysle pripraviť si pokrm z fazule, môžeme si pripraviť napríklad šalát z mladej fazule, prívarok, polievku alebo množstvo iných jedál. V prípade nákupu je na vás, aký druh si vyberiete. Ak chcete zistiť čerstvosť fazuľky, stačí ju prelomiť a ak nezapraská, už čerstvá nie je. Fazuľa je potravinou, pri ktorej si nemôžete zle vybrať. Dá sa dobre skladovať a nemusíte zabúdať ani na fazuľku v konzervách, pretože aj taká nám prináša množstvo potrebných látok.
Fazuľa je skutočne zdravou potravinou. Je dobré vyrábať si z nej rôzne pokrmy, ktoré nie len skvelo chutia, ale rovnako nám dodajú potrebné dávky vitamínov a minerálov. Fazuľa dokáže omladzovať naše unavené bunky, čo prospieva našej celkovej vitalite a pocitu energie každý deň. Skúste si uvariť prívarok, alebo fazuľku použiť do šalátu a uvidíte, že si ju zamilujete. Fazuľa je bomba plná skvelých látok, ktoré naše telo nevyhnutne potrebuje každý deň.
„Dobry den.. Dakujem za rychle vybavenie objednavky. Som velmi spokojna.“