Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Zdravé prsia verzus mamografia

Zdravé prsia verzus mamografia

Mamografické vyšetrenie je v súčasnosti veľmi známe a preferované u mnohých žien, ktoré sa chcú vyhnúť rakovine pŕs a starať sa o ne. Dá sa povedať, že mamografii verí obrovské množstvo žien a v našej krajine alebo susednej Českej republike je to najobľúbenejší spôsob vyšetrenia prsníkov. Jeden kanadský výskum však ukázal, že mamografia nie je až taká prospešná ako by sa zdalo a vyplývajú z nej rôzne riziká. Najdôležitejší je aj skrytý dôvod tohto vyšetrenia a tým sú hlavne peniaze. Je to obrovský zdroj financií nielen u nás, ale v mnohých iných krajinách sveta. A keďže aj napriek rôznym iným výskumom, ktoré preukázali iné účinné formy vyšetrovania prsníkov, vyhráva mamografia, pretože sa z nej lejú peniaze. Výskumníci tvrdia, že okrem toho, že mamografické vyšetrenie je bolestivé, je pre ženu nebezpečné a k vzniku rakoviny môže dopomôcť. Čítajte ďalej a dozviete sa viac aj o iných alternatívach vyšetrenia prsníkov.

Rakovina pŕs

Toto ochorenie, presnejšie povedané karcinóm prsníkovej žľazy postihuje najmä ženy. Je to vlastne zhubné ochorenie prsníka. V mnohých prípadoch sa však vyskytuje aj v skupine mužov. Toto ochorenie môže mať viacero spúšťačov. Nimi sú nadváha, výskyt ochorenia v rodine, tehotenstvo v neskorom veku alebo naopak žiadne tehotenstvo, taktiež nezdravé stravovanie bohaté na zlé tuky, fajčenie, pitie alkoholu a užívanie drog. Najznámejším vyšetrením v prevencii je mamografia. Okrem toho však máme aj iné cesty, napríklad ultrazvuk, biopsiu alebo MRT. Netreba tiež pripomínať pravidelné prehliadky u gynekológa, ktoré sú počas života ženy nevyhnutnou súčasťou udržiavania si zdravia. Choroba sa lieči buď chemoterapiou alebo operáciou prsníka. V mnohých prípadoch je nutné zájsť až do stavu, že žena prichádza o prsník, aby bola vyliečená. Myslím, že toto je poriadny dôvod na to, aby si žena dávala na svoj zdravotný stav pozor. Avšak ako máme veriť súčasnej mamografii, keď štúdie ukazujú, že je pre nás viac škodlivá než prospešná?

Mamografia

Mamografia je vyšetrenie, ktoré sa vykonáva na RTG prístroji. Tento prístroj sa volá mamograf. Rozlišujeme preventívnu a diagnostickú mamografiu. Líšia sa hlavne v dôvode vyšetrenia. Preventívnu podstupuje zdravá žena, ktorá sa stará o svoje zdravie a z dôvodu prevencie si necháva prsníky vyšetriť, na rozdiel od toho diagnostická slúži na pozorovanie chorobných zmien už vytvorených hrčiek, aby sme mali prehľad o vývoji a mohli stanoviť ďalšiu liečbu. Postup pri mamografii je nasledovný. Žena sa do polpása vyzlečie. Po celý čas stojí otočená k prístroju. Každý prsník je prístrojom vyšetrený v dvoch rovinách. Počas vyšetrenia je v stroji pevne zafixovaný a stlačený. Preto mnoho žien pri tomto vyšetrení pociťuje bolesť alebo nepríjemné pocity. Najväčšie riziko mamografie tkvie v tom, že žene môže lekár vyšetrením objaviť aj malé nádory, ktoré rastú tak pomaly, že počas života ženy by nikdy nedospeli do stavu, ktorý by bolo potrebné liečiť. Avšak liečba mnohokrát prichádza a to je kameňom úrazu. Vedci, ktorí robili štúdiu zameranú na mamografické vyšetrenie uvádzajú, že pravidelné vyšetrenie rukou a návšteva gynekológa sú lepšou alternatívou, než častá a bolestivá mamografia.

V šesťdesiatych rokoch minulého storočia sa začala používať technológia, ktorá sa nazýva termogram, inými názvami napríklad termografia pŕs, termografický screening alebo medicínska termografia. Je to omnoho šetrnejší spôsob vyšetrenia pŕs, avšak nie tak finančne výhodný, a preto je klasická bolestivá mamografia na prvom mieste. Pre dôkladnú analýzu ženských pŕs sa pri tejto metóde využíva scanovanie teploty jednotlivých prsných tkanív a odlišné zásobovanie nádorových tkanív krvou. Výsledky poskytuje formou digitalizovaného obrazu. Na základe toho sa zistí, ktoré tkanivá sú práve tie, ktoré potrebujú liečbu.

Sme zodpovedné za svoje prsia

Môžeme tu rozoberať rôzne druhy vyšetrení a spôsoby ich prevedenia, či riziká s nimi spojené, no najväčšie riziko pre všetky ženy spočíva v nezdravom prístupe k svojmu telu a zdraviu. Ak si žena neuvedomí, že najdôležitejšia je pre ňu zdravá strava, pohyb a starostlivosť o svoje telo, darmo bude chodiť na vyšetrenia. Ak chcete predchádzať rakovine prsníkov, ale aj iným vážnym ochoreniam, naozaj by ste sa mali zamyslieť nad tým, čo konzumujete a ako pristupujete k svojmu telu. Každá ste zodpovedná za svoje telo. Verím, že tento článok vás prinúti hľadať informácie o tejto problematike a pouvažovať nad súvislosťami, ktoré z toho vyplývajú. Samozrejme, nechcem nikoho ovplyvňovať vo voľbe vhodnej alternatívy vyšetrenia, ale pozitívne by bolo hlavne to, keby sa ženy nielen na Slovensku, ale na celom svete snažili bojovať s vlastnými zlými stravovacími návykmi a zlozvykmi v podobe cigariet a alkoholu a pristupovali k svojmu telu zodpovedne. Možno až strata prsníka nás poučí o našich chybách.

zdroj: bmj.com
   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Chcela by som sa Vám poďakovať, za tak rýchlo doručenú objednávku. Včera som objednávala a dnes už bola doručená. Aj predchádzajúca objednávka bola doručená podobne, super. Srdečne ďakujem.“

Z. Katonová