Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Zdravšie stravovanie vďaka 5 jednoduchým trikom

Zdravšie stravovanie vďaka 5 jednoduchým trikom

S novým rokom prichádzajú aj nové predsavzatia. Medzi najčastejšie patrí zdravší životný štýl, lepšie stravovanie či viac fyzickej aktivity. Určite ste už aj vy častokrát počuli „ Od januára začnem žiť zdravšie“ alebo „ Od nového roka prestanem jesť sladkosti“. Častokrát sú to len malé úpravy našich každodenných návykov, vďaka ktorým vieme žiť zdravšie. My vám ponúkame päť jednoduchých tipov pre váš zdravší jedálniček.

1. Bielkoviny v strave

Zdravá strava by mala obsahovať dostatočné množstvo sacharidov, bielkovín aj tukov. Zamerajte sa na dostatok bielkovín. Práve dostatok bielkovín vám pomôže kontrolovať vašu chuť do jedla. Najlepším štartom vášho dňa sú raňajky plné bielkovín. Príkladom sú omelety z vaječných bielkov, grécky jogurt či tvaroh s ovocím. Nezabúdajte na konzumáciu zeleniny, ideálne čerstvej. Najvhodnejšou je zelená zelenina. Za zelenú farbu je zodpovedný chlorofyl, ktorý pomáha krvinkám roznášať kyslík do celého tela. Navyše obsahuje minimum kalórii.

2. Pravidelné stravovanie

Najlepším receptom na zdravú výživu je konzumácia rôznych potravín v správnom množstve. Naučte sa jesť v približne rovnakom čase počas dňa. Už po prvom týždni uvidíte zmeny - zbavíte sa prejedania a zlepší sa trávenie. Vynechávanie jedál môže viesť k nekontrolovateľnému hladu, čo často vedie k bezmocnému prejedaniu. Snack medzi jedlami môže pomôcť kontrolovať hlad, ale snack by nemal nahradiť správne jedlo. Na občerstvenie by sme si mohli vybrať jogurt, hrsť čerstvého alebo sušeného ovocia alebo zeleniny či nesolené oriešky. Ideálnym odstupom medzi konzumáciou jedla sú 2-3 hodiny.

3. Kontrola veľkosti porcií

Neexistuje dobré a zlé jedlo. Existuje len nutrične vyváženejšie a menej vyváženejšie jedlo. Existuje však nesprávna veľkosť porcie. Venovanie pozornosti veľkosti porcií nám pomôže nekonzumovať príliš veľa kalórií a umožní nám jesť všetky jedlá, ktoré máme radi, bez toho, aby sme museli nejaké vylúčiť. Poznáme viacero trikov ako zaplniť žalúdok a prijať menej kalórii. Jedným z nich je, časť prílohy zameniť za zeleninu. Zelenina obsahuje minimum kalórii. Okrem toho má v sebe mnoho vitamínov, minerálov či vlákniny. Ďalším trikom je použitie menších tanierov. Platí pravidlo - menší tanier- menšia porcia.

4. Cukor náš každodenný

Pravidelná konzumácia potravín a nápojov s vysokým obsahom cukru zvyšuje vaše riziko obezity a zubného kazu. Voľné cukry sú všetky cukry pridávané do jedál alebo nápojov, alebo prirodzene obsiahnuté v mede, sirupoch a nesladených ovocných šťavách či smoothies. Mnohé balené potraviny a nápoje obsahujú prekvapivo vysoké množstvo voľných cukrov. Voľné cukry môžeme nájsť v mnohých potravinách, ako sú sladené nápoje, koláče, sušienky, pudingy, sladkosti. Vedeli ste, že pečivo či alkohol obsahuje vysoké množstvo pridaného cukru?

5. Dostatok tekutín

Telo dospelého človeka je zo 60 % tvorené vodou a naša krv je z 90 % voda. Pre správne fungovanie tela je potrebné prijať dostatok tekutín. Naozaj dostatok. Dospelý človek by mal vypiť minimálne 1,5l vody denne. Všetky nealkoholické nápoje sa počítajú, no najideálnejšou je voda z kohútika, či minerálne vody. Mlieko, sladené nápoje a alkoholické nápoje sa nepočítajú do denného príjmu. Dokonca ani káva. Káva telo naopak dehydratuje. Koľko tekutín ste dnes vypili vy?

Okolo zdravej stravy sa robí množstvo vedy. Stále sa objavujú nové diéty, nevyhnutné potraviny na chudnutie či čarovné doplnky. Pre zdravú stravu však nepotrebujete nič z toho. Stačí vám vyvážená strava, dostatok tekutín a užívať si jedlo. Jedlo tu je pre nás, nie my preňho. Preto si doprajte vaše obľúbené jedlo bez výčitiek. Veríme, že s našimi tipmi sa vám podarí splniť ( nie len) novoročné predsavzatie. Urobte si zo zdravej stravy životný štýl!

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Dakujem za rychle a bezproblemove dodanie objednavky.“

Samasova