Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Zelený čaj a jeho priaznivé účinky

Zelený čaj a jeho priaznivé účinky Zelený čaj je pripravovaný z nefermentovaných čajovníkových listov a je najobľúbenejším čajom v Japonsku a Číne. V týchto krajinách dokonca presahuje spotrebu čierneho čaju. Tento nápoj sa začal piť už pred neuveriteľnými 5 tisíckami rokov. Zelený čaj sa vyrába z listov, ktoré počas spracovania neprešli procesom vädnutia a fermentácie. Vďaka tomuto sa chlorofyl a triesloviny nachádzajúce sa v listoch nezmenili a nápoj má tak prirodzenú farbu čajového listu.

Vlastnosti zeleného čaju
Keďže je zelený čaj bohatý na aromatické látky a triesloviny, má silnejšie účinky než čierny čaj. Je to silný osviežujúci nápoj, ktorý je vhodné piť pri dlhodobej psychickej záťaži, ale je výborný aj ako osviežujúci nápoj v letných horúčavách, kedy potláča pocit smädu a zabraňuje poteniu. K jeho ďalším významným vlastnostiam musíme zaradiť najmä prevenciu rakoviny, hypertenzie, astmy, aterosklerózy, ale aj zubného kazu a mnohých iných.

Príprava zeleného čaju
Zelený čaj obsahuje kofeín, ktorý sa vo veľkom množstve vylúhuje už v prvej pol minúte. Polyfenoly, ktoré zmierňujú účinky kofeínu sa začínajú lúhovať od tretej minúty až do piatej. Teplota vody, ktorou asi lyžičku lístkov zalievate by mala mať osemdesiat stupňov. Záleží však aj na kvalite zeleného čaju a vašej chuti. Ak chcete zelený čaj s kofeínom, lúhujte ho len pol minúty, ak chcete zelený čaj bez kofeínu, vodu po pol minúte vylejte a čajové lístky zalejte ešte raz, či dokonca viackrát. Ucítite tak pravú chuť zeleného čaju.

Extrakt zo zeleného čaju
Nie každý má rád pitie čaju a nie každý má čas, dať si kvalitný zelený čaj každý deň. Pre nich je vhodný extrakt zo zeleného čaju. Je bohatý na bioflavonoidy či antioxidant EGCG, ktorý je až dvestokrát silnejší než vitamín E. Tento extrakt sa odporúča pri liečbe bolesti hlavy, zlého zažívania, ale aj na celkové zlepšenie duševnej i telesnej pohody. Extrakt zo zeleného čaju je ideálny aj ako prevencia a liečba nádorových ochorení, srdcovo cievnych chorôb, bakteriálnych infekcií či dýchacieho traktu. Má vplyv aj na rýchlejšie spaľovanie tukov, čo ocenia najmä dámy pri redukčných diétach. Podporuje totiž metabolizmus tukov bez toho, aby pri tom zvyšoval tep srdca.
Okrem toho je extrakt zo zeleného čaju ideálnym doplnkom pri detoxikácii organizmu, regeneruje tiež pečeň, znižuje krvný tlak, ako aj hladinu cholesterolu.
Odporúča sa užívať ho aj pri oslabenej imunite, ktorú tento extrakt doslova naštartuje, čo je nutné najmä počas zimného, chrípkového obdobia.

Keďže extrakt zo zeleného čaju pôsobí antibakteriálne, pomáha aj pri liečbe infekcií. Ako sme už spomínali, zelený čaj má preventívne účinky niektorých nádorov, najmä rakoviny hrubého čreva, slinivky i žalúdka. Čínska medicína využíva tieto priaznivé účinky zeleného čaju už tisíce rokov, tak prečo by sme ich nevyužili aj my. Zdravie máme predsa len jedno a ak niekto vo vašej rodine trpel, či nebodaj umrel, na niektorú z vyššie uvedených chorôb, nemali by ste to brať na ľahkú váhu. Prevencia je lepšia než liečba závažnej a ťažkej choroby. Okrem iného je dokázané, že ľudia, ktorí veľa a pravidelne pijú zelený čaj sa dožívajú vyššieho veku.
   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Veľmi pekne ďakujem za promptné vybavenie objednávky a milý prístup kolegyne, ktorá obj. vybavovala.“

Monika Valachovičová