Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Ženšen

Ženšen

Ženšen, presnejšie Všehoj ázijský má účinky, ktoré by sme mohli opísať ako dopingové. Jeho odborný názov Panax pochádza z gréckych slov pan, čo znamená všetko a axos, čo znamená hojenie. Preto vznikol jeho názov Všehoj. Pre Číňanov je táto rastlina skutočným všeliekom. Dokáže pomôcť v mnohých oblastiach a dokonca má aj afrodiziakálne účinky. Ženšen je vyhľadávaný najmä v západných krajinách, kde ľudia každý deň prežívajú veľa stresu a prijímajú nadmerné množstvá alkoholu a tabaku, čo spôsobuje výrazné zníženie zdravej sexuálnej výkonnosti. Poďme túto rastlinu preskúmať podrobnejšie.

Opis

Všehoj ázijský patrí do čeľade Araliaceae – aralkovité. Rastlina dorastá do výšky 20 až 50 centimetrov. Kvety rastú v skupinách po päť, majú krásnu červenú farbu a neskôr vytvoria červený bobuľovitý plod. Koreň je dužinatý, sivastý alebo belavý a dĺžku má asi 10 až 15 centimetrov. Priemerne váži 200 gramov. Z rastliny sa využíva koreň, a to po piatich rokoch rastu.

Účinné látky

Látky, ktoré účinne pôsobia na náš organizmus sú v ženšeni natoľko chemicky zložité, že doteraz sa ich nepodarilo syntetizovať. Tieto látky sa nazývajú ginsenozidy. Terapeutické vlastnosti ženšenu sú dané najmä týmito substanciami, ale posilňujú ich aj iné zložky, ako sú rôzne minerálne a stopové prvky. Patria sem napríklad síra, mangán, germánium, horčík, vápnik, zinok, vitamíny zo skupiny B-komplexu, biotín, kyselina pantoténová, enzýmy a množstvo iných.

Účinky

V prvom rade má ženšen na náš organizmus povzbudzujúce účinky. Ginsenozidy zvyšujú telesný výkon a výdrž organizmu. Ženšen urýchľuje enzymatické procesy, znižuje koncentráciu kyseliny mliečnej vo svaloch a zlepšuje metabolizmus cukrov. Okrem toho ženšen pozitívne vplýva na nervový systém. Má antidepresívne účinky. Ženšen podporuje mentálne procesy, zvyšuje schopnosť sústredenia a zlepšuje našu pamäť. Ženšen tiež výborne vplýva na kardiovaskulárny systém. Reguluje cievny systém a vyrovnáva krvný tlak. Táto rastlina ovplyvňuje aj reprodukčný systém. Podporuje tvorbu spermií, stimuluje pohlavné žľazy, a to mužské aj ženské. A tiež zvyšuje tvorbu hormónov. Ženšen nie je pravým afrodiziakom, pretože nezvyšuje pohlavnú túžbu, ale zlepšuje činnosť a výkon pohlavných orgánov. Ženšen by sme mali používať najmä pri fyzickom vyčerpaní, športovom tréningu, pri strese a psychosomatických poruchách, depresii, nespavosti, pri vysokom alebo nízkom krvnom tlaku, anémii a pri sexuálnych poruchách ako je impotencia, ženská frigidita, hormonálna nedostatočnosť a pod.

Nepreháňajte to so ženšenom

Máme tu však po toľkých skvelých účinkoch aj varovanie. Nadmerné množstvá môžu v organizme spôsobiť predráždenosť. Nemali by sme tiež kombinovať užívanie ženšenu s kávou alebo čajom, pretože to môže vyvolať nervové rozrušenie. Tiež by sme užívanie nemali kombinovať s užívaním železa, pretože tento minerál sa chemicky nezlučuje s účinnými látkami ženšenu, a týmto spôsobom sa znižujú jeho účinky.

Naša stránka vám ponúka ženšen v mnohých podobách. Či už ako sypané byliny, tinktúra, ženšenový sirup alebo množstvo produktov v podobe koncentrovaných látok v kombinácii so ženšenom vo forme tabliet. Výber je len na vás.

Ženšen je zázračná rastlina, ktorá nám ponúka širokú škálu účinkov na ľudský organizmus. Verím, že tieto informácie vás zaujali a vy tak pomôžete svojmu organizmu aj touto bylinkou.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Objednaný tovar som si prebral v poriadku.p.Evka bol som milo prekvapený ako rýchlo mi bol tovar doručený. Ďakujem Vám a želám, nech sa Vám len dobre darí.Teším sa na ďalšiu spoluprácu. “

František