Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Zubný kaz

Zubný kaz

Zubný kaz je problémom, s ktorým sa pasuje väčšina Slovákov. Samozrejme, sú medzi nami aj svetlé výnimky, ale takýchto ľudí je veľmi málo. Zubári by vám vedeli hovoriť o množstve kazov, ktoré už museli počas svojho fungovania odstrániť. Zubný kaz je aj najčastejší dôvod, ktorý nás prinúti odborníka navštíviť. Veľmi zaujímavým je fakt, že pravidelné pitie zeleného čaju je omnoho lepšou prevenciou zubného kazu než je pravidelné čistenie našich zubov. Toto tvrdenie potvrdili výskumy, ktoré boli robené u japonských školákov. Zubný kaz je vlastne rozpad zubnej skloviny, ktorý je sprevádzaný bolesťami a rôznymi inými prejavmi. Na to, aby sme sa zubnému kazu vyhli si musíme uvedomiť, že to, čo konzumujeme je hlavnou príčinou jeho vzniku. Preto by sme sa mali pri odstraňovaní alebo predchádzaní tomuto problému zamerať na zdravú stravu, ktorá nám v ústach vytvorí to správne a zdravé prostredie pre bezstarostné fungovanie našich zubov. Poďme sa spolu pozrieť, čo všetko tvorbu kazu spôsobuje a akým spôsobom sa jeho tvorbe vyhneme. Čítajte nasledujúce riadky.

Definícia a príčiny

Zubný kaz je charakterizovaný ako mäknutie a rozpad zubnej skloviny. Je to spôsobené hlavne pôsobením kyseliny, ktorú v našich ústach vytvárajú baktérie. Baktérie a rôzne kvasinky sú v našich ústach úspešné hlavne vtedy, keď majú dostatok cukru. To znamená, že sa živia zvyškami cukru, ktoré sa nachádzajú na zubnom plaku. Potom výlučky týchto baktérií, kyseliny, rozožierajú našu zubnú sklovinu a spôsobujú nám tak nepríjemnosti s tvorbou zubného kazu.

Symptómy

Medzi základné symptómy, ktoré sprevádzajú tvorbu zubného kazu patria:

  • Tmavé miesta na zuboch
  • Citlivosť zubov na teplo
  • Citlivosť zubov na chlad
  • Bolesť
  • Nepríjemná chuť v ústach
  • Zápach z úst
  • Bolesť po konzumácii sladkých jedál

Pomoc

V prípade, že sa chceme raz a navždy zubným kazom vyhnúť, mali by sme zo svojho stravovania vylúčiť sladkosti a všetky potraviny, ktoré obsahujú cukor. Okrem toho je na zuby vhodná pasta s obsahom fluoridov, ktoré prispievajú k obnove vápenatej vrstvy a dodávajú našim zubom minerály. Netreba zabúdať ani na čistenie zubov po jedle. V prípade, že si po jedle zuby umyť nemôžeme, použijeme aspoň žuvačku bez cukru. A samozrejme denne by sme si mali zuby umývať minimálne dvakrát. Okrem toho je dobré používať napríklad ústne vody, ktoré zabraňujú tvorbe zubného povlaku a následne aj kazu. Naše stránky vám ponúkajú napríklad ústnu vodu s aloe vera, ktorá má dezinfekčné a protizápalové účinky a svojim zložením zuby chráni. Rovnako vám odporúčame organickú zubnú kefku miswak stick, ktorá je vyrobená zo špeciálnej dreviny, čo znamená prevrat v doposiaľ zaužívanom čistení zubov.

Strava

Čo sa týka stravy, ako som už spomínala, je dôležité zo stravy vylúčiť všetky sladkosti, sladké nápoje, výrobky z bielej múky ako sú pizza, cestoviny alebo chlieb. Je potrebné zamerať sa na potraviny, ktoré nám v ústach vytvárajú zdravé prostredie. Medzi takéto potraviny patrí napríklad kapusta, zemiaky, zeler, kukurica, strukoviny alebo karotka. Z ovocia by sme mali konzumovať šťavnaté druhy ako je kivi, grep, pomaranč, citróny, hrozno, čerešne, bobuľové ovocie a podobne. Tieto druhy nám pomáhajú vyplavovať baktérie z ústnej dutiny. Takže ak počas dňa chceme medzi jedlami siahnuť po nejakej dobrote, mali by sme uprednostniť radšej nejaké ovocie alebo zeleninu. Sladkosti nám veru nepomôžu.

V prípade, že máte so zubným kazom problém, mali by ste sa riadiť uvedenými radami. Ak máte pocit, že ani fluoridová pasta vám nedodáva potrebné minerály, môžete siahnuť po výživových doplnkoch, v ktorých sú tieto látky koncentrované a tak vďaka jednej kapsule pokryjete dennú dávku toho, čo potrebujete. Naše zuby by mali byť našou vizitkou a náš úsmev tým najkrajším, čo zoznamuje a víta ľudí každý deň. Starajme sa preto o svoje zuby a návštevu odborníka minimalizujme len na nevyhnutné prehliadky.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Konečne som našla stránku, kde nájdem fakt všetko čo potrebujem a nemusím strácať čas tým, že sa budem trepať do obchodu kde aj tak polku veci čo potrebujem nenájdem. A kdeže mám veľa alergii a intolerancii naozaj tu nájdem aj mlsky, ktore mi neublizia. Naozaj ste super a určite budem vaše služby využívať naďalej.“

Nikol