Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Ako vybrať suroviny na vianočné medovníčky

Ako vybrať suroviny na vianočné medovníčky

Kto by nepoznal medovníčky? Pečenie medovníkov patrí k vianočným tradíciám v každej domácnosti. Každá rodina má svoj jedinečný medovníkový recept, ktorý si upečie v adventnom období. Niektorí pečú medovníky už na začiatku decembra- aby do Vianoc zmäkli, iným stačí pár piecť pár dní pred Vianocami. Všetko záleží od receptu a výberu surovín. Zaujímalo vás niekedy akú úlohu majú dané suroviny v recepte?

Medové pečivá či už perníky alebo medovníky sú hodnotnejšie než pečivá robené s bielym cukrom. Sú výživnejšie, trvanlivejšie a ľahšie stráviteľnejšie. Viete ako vybrať suroviny, aby ste dosiahli tie najlepšie medovníčky? Hlavnou surovinou na ich prípravu je med, múka, vajcia, kypridlo a voňavé koreniny.

Med

Je základná surovina, ktorá robí tú pravú chuť medovníkov. Najviac sa používa tmavý med, ktorý má typickú arómu a taktiež sfarbuje pečivo. Svetlý med sa smie používať, samozrejme, tiež. Základom je, aby mal med tekutú konzistenciu. Veľké obchodné reťazce a výkupcovia medu ponúkajú lacný, dovozový med. Kvalitný med zoženiete od včelárov, ktorý ho poctivo spracovávajú. Za kvalitu si priplatíte, no tá chuť bude stáť za to!

Múka

Výber múky zohráva najdôležitejšiu úlohu. Najčastejšie sa využíva klasická pšeničná múka. Posledné roky ju však mnoho ľudí nahrádza za zdravšie varianty - špaldová, ražná, či dokonca ryžová, kokosová a iné zdravšie varianty. Tieto náhrady múky vyhľadávajú najmä celiatici. Pri výbere múky treba pamätať na fakt, že čím viac lepku múka obsahuje, tým je pečivo objemnejšie a ľahšie. Pri nízkom obsahu lepku v múke dostanete ťažšie, hutnejšie pečivo. Na prípravu medovníkového cesta je najlepšia ražná chlebová múka, či hladká pšeničná múka. Múka musí byť úplne hladká, aby sa dobre viazala s medom. Pred použitím odporúčame múku preosiať.

Vajíčka

Tu musíme dbať najmä na čerstvosť. Samozrejme, kvalitné domáce vajíčka s výrazne žlto- oranžovými žĺtkami sú plus, no nie nevyhnutnosť. V receptoch na medovníčky sa stretávame s 2 druhmi spracovania vajíčok. V prvom prípade sa využívajú celé vajíčka. Dajte si záležať na dobré vyšľahanie vajíčok s cukrom. Dobrým vypracovaním získava cesto jemnosť a sypkosť. V druhom prípade sa pri pečení medovníkov využívajú len žĺtka. Tu taktiež dbajte na šľahanie. Bielka nevyhadzujte! Slúžia na prípravu snehobielej polevy.

Kypridlo

Najpoužívanejším je kypriaci prášok do pečiva, ktorý pozná každý z nás. Veľa ľudí využíva aj sódu bikarbónu, či cukrárske droždie. Dôležité je držať sa množstva v recepte, aby medovníčky narástli do požadovanej veľkosti. Nezabudnite preosiať! Hrudky alebo nedostatočné premiesenie kypridla v ceste by narobilo v upečených medovníkoch bubliny.

Korenie

Medovníčky majú svoju charakteristickú vôňu a chuť. Tie dosiahneme vďaka aromatickým prísadám, ktoré obsahuje perníkové korenie. Môžete si kúpiť už hotové perníkové korenie alebo si vyrobiť vlastné. Základnú zmes perníkového korenia tvoria - fenikel, aníz a klinček. K tomu podľa chuti môžeme pridať badián, škoricu, vanilku či muškátový kvet. Na zvýraznenie týchto korenín môžete použiť čierne mleté korenie. Vyskúšajte si spraviť domáce perníkové korenie.

Toto sú základné suroviny pre medovníky, ktorých výber ovplyvňuje chuť a konzistenciu cesta. Okrem nich môžete pridať všetko, čo máte radi -maslo, cukor, sušené ovocie, oriešky. Urobte si chutné domáce medovníčky s kvalitnými surovinami! Vaše medovníčky si ich zaslúžia.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Ďakujem za rýchle a spoľahlivé vybavenie objednávky. Balík som si dnes prevzal na pošte. Všetko je v poriadku. Prajem Vám veľa spokojných zákazníkov.“

Milan Švider