Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Artičoky

Artičoky

Možno ich obľubujete a možno ani neviete, čo to je. V súčasnosti sa artičoky v našich končinách stávajú čoraz obľúbenejšími. Je to druh zeleniny, ktorý si dokonca môžete vypestovať aj doma v podobe izbovej rastliny, ktorá vám vyrastie až po strop. Tento druh zeleniny je veľmi obľúbený napríklad vo Francúzsku a to nielen vďaka svojej zaujímavej chuti, taktiež vďaka svojmu skvelému zloženiu, vďaka ktorému môžeme vyživovať naše bunky alebo znižovať hladinu cholesterolu v krvi. Z rastliny sa využívajú stonky alebo úbory a artičoka sa konzumuje podobne ako ustrice. Dužina sa z listov zoškrabe alebo vysaje. Mladé artičoky sa podávajú najmä ako varené predjedlo, buď studené alebo teplé. Veľmi obľúbené sú napríklad plnené syrom, šunkou, sardelami alebo inými druhmi náplní. Je to veľmi špecifický druh zeleniny, o ktorom informácie sa nám zídu nielen v kuchyni ale rovnako pri zlepšovaní svojho zdravotného stavu. Poďme sa teda pozrieť bližšie na zloženie artičok a na účinky, ktoré nám ich konzumovanie prináša.

Odkiaľ pochádzajú?

Artičoky pôvodne pochádzajú zo severnej Afriky. V 16. až 17. storočí sa postupne začali pestovať vo všetkých krajinách, ktoré sa nachádzajú v oblasti Stredozemného mora. Medzi najväčších vývozcov patrí napríklad Grécko, Izrael alebo Portugalsko avšak tiež sa vyvážajú z Bretónska, Balkánu, Turecka alebo zo Španielska. Vo Francúzsku sú napríklad artičoky rozšírené presne tak ako je u nás rozšírená mrkva alebo petržlen. Artičoka patrí medzi astrovité rastliny a jej vzhľad pripomína bodliak. Rozšírené sú biele, zelené a taktiež fialové artičoky. Pri nákupe tejto zeleniny by sme mali vyberať vždy len pevné a plné puky. Najkvalitnejšie sú veľké a okrúhle artičoky. V prípade, že vidíme zhnednuté listy, artičoky sú už staré. Taktiež by sme mali vedieť, že by sme artičoky nemali dlho skladovať.

Zloženie

Artičoky sú skutočne výživným druhom zeleniny. Obsah látok, z ktorých sú zložené je veľmi bohatý. Obsahujú sacharidy, bielkoviny, z minerálov napríklad železo, vápnik, horčík, fosfor, draslík alebo sodík. Taktiež obsah vitamínov je bohatý. V artičoke nájdeme vitamín A v podobe retinolu alebo karoténu, vitamíny zo skupiny vitamínov B, napríklad tiamín, riboflavín alebo pyridoxín. Artičoka tiež obsahuje vitamín C a kyselinu absorbovú alebo veľmi potrebný vitamín E. Najúčinnejšou látkou, ktorú artičoky obsahujú je cynarín. Neexistuje azda žiadna rastlina, ktorá by obsahovala tak veľa cynarínu ako artičoky. Táto látka omladzuje bunky, chráni pečeň a taktiež podporuje vyplavovanie žlče z pečene. Horčina cynarín nám však pomáha len v určitom množstve, avšak artičoky sa nekonzumujú v nekontrolovateľných množstvách, preto zlé vplyvy cynarínu v tejto rastline neprichádzajú do úvahy.

Účinky artičok na organizmus

Medzi najprospešnejšie účinky artičok na náš organizmus patrí:

  • Chránia pečeň
  • Zabezpečujú vyplavovanie žlče
  • Pôsobia omladzujúco
  • Znižujú hladinu cholesterolu v krvi
  • Majú odvodňujúce účinky
  • Zmierňujú opuchy tkanív
  • Pozitívne pôsobia na trávenie
  • Pôsobia protizápalovo
  • Upravujú hladinu cukru v krvi
Artičoky sú skutočne zaujímavým druhom zeleniny. Francúzom môžeme len a len závidieť ich pravidelnú konzumáciu a môžeme sa od nich učiť pripravovať ich na množstvo spôsobov. Či už ste ich ochutnali alebo nie, stojí za to si ich kúpiť a vyskúšať nimi oživiť svoj jedálniček. Nezabudnite však nakupovať čerstvé a kvalitné plodiny, ktoré majú zdravú a sýtu farbu a plný kvet.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Dobrý deň ďakujem za bleskové dodanie :-)“

Šipkovská