Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Kokos je obľúbený v kuchyni, ale i v kozmetike

Kokos je obľúbený v kuchyni, ale i v kozmetike

Všetci sa nepochybne zhodneme, že kokos má naozaj pestré a všestranné využitie. Nájdeme ho ako súčasť kokosových dezertov, rôznych nápojov (kokosová voda, mlieko), svojej obľube sa teší i v kozmetike a častokrát je kokosový orech konzumovaný práve vďaka jeho prospešným účinkom na organizmus. Kokos alebo kokosový orech je plodom kokosovej palmy, inak zvanej aj ako kokosovník obyčajný. Ako vyplýva z jeho názvu, každému hneď napadne, že ide o orech, avšak v skutočnosti radíme semená kokosovníka medzi kôstkovice. Plody rastliny vysokej približne 30 metrov, ktorej pôvod je v juhovýchodnej Ázií, majú využitia a účinky, ktoré sa jednoznačne oplatí spoznať.

Vedeli ste

.... , že úroda jednej kokosovej palmy predstavuje približne 50 až 80 plodov v podobe kokosu? Medzi netradičné fakty o kokose radíme i ten, že jedinečná liehovina arak je vyrábaná z kokosového mlieka, ktoré sa kvasí. Domorodí obyvatelia rôznych exotických oblastí využívajú listy kokosovej palmy ako strešnú krytinu pre ich obydlia, pozoruhodné, však? Ďalšou zaujímavosťou je i fakt, že medzi tri krajiny s najväčšou produkciou kokosu patria Filipíny, Indonézia a India. Viete, že mladý kokos priemernej veľkosti obsahuje približne 150 kalórií a len 15 gramov cukru? Možno práve preto je jeho konzumácia obľúbená u tých, ktorý usilujú o redukciu hmotnosti. Zaujímavé sú i jeho účinky, ktoré sú pre naše zdravie viac než výhodné. Patrí kokosový orech, kokosová voda alebo nakrájané plátky kokosu do Vášho obvyklého nákupu v supermarkete? Ak nie, je čas to zmeniť!

Zdroj vitamínov, ale i vlákniny

Kokos je bohatým zdrojom vlákniny, nasýtených tukov, ale i minerálnych látok a vitamínov. Môže sa pýšiť svojimi antiseptický vlastnosťami, ale i schopnosťou posilniť náš imunitný systém. Využitie účinkov kokosu vykazuje úspešné výsledky i v prípade jeho konzumácie spojenej s tráviacim systémom. Napomáha pri náprave nepravidelného vyprázdňovania, ale aj pri problémoch spojených so syndrómom dráždivého čreva. Je nápomocný i v prípade prevencie vzniku kardiovaskulárnych ochorení a znižuje vysoký cholesterol. Tieto a mnohé ďalšie účinky sú jasným dôkazom toho, že obohatiť svoj životný štýl o výrobky s obsahom kokosu sa oplatí. Aké sú naše kokosové tipy do kuchyne?

Kokosová voda je bohatý zdroj elektrolytov

Medzi elektrolyty, ktoré obsahuje patrí horčík, fosfor, vápnik, ale i sodík a draslík. Obsahuje železo, vitamín C, celé spektrum vitamínu B, ale i antioxidanty. Jej konzumáciou svoje telo dostatočne hydratujeme a obohatíme o dôležité magnézium. Kokosová voda je častokrát využívaná ako alternatíva rôznych športových nápojov, nakoľko telu po fyzickej námahe doplní potrebný sodík a draslík, ktoré počas športovej aktivity stratilo. Je vyhľadávaná aj kvôli svojej priaznivej schopnosti podporovať funkcie mozgu a to vďaka elektrolytom, ktoré telu dodáva. Odporúčaná je predovšetkým konzumácia kokosovej vody z mladého kokosu, ktorá nepochádza z koncentrátu. Tento osviežujúci nápoj sa často považuje za izotonický a potláča chute do jedla.

Obľúbenec i v kozmetike

Príjemná kokosová vôňa nie je jediný dôvod, prečo nájdeme kokos ako súčasť rôznych kozmetických prípravkov. Sú to jeho blahodárne účinky na vlasy, nechty a pleť, vďaka ktorým je v kozmetike kokos tak populárny a obľúbený. Nejedna z nás sa trápi s tým, že má strie, avšak nejedna z nás ešte stále neobjavila využitie kokosu práve na tento účel. Boj proti striám a ekzémom, spomaľovanie vzniku vrások, hojenie rán a celková regenerácia pokožky...to všetko a omnoho viac obľúbený kokos dokáže. Telový kokosový olej možno používať na pokožku, ale i na vlasy. Je vhodný pre všetky typy pokožky a vlasov. Ochraňuje bunky pred oxidačným poškodením a regeneruje suché vlasy, ktoré sú poškodené a potrebujú výživu.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Mam pochybnosti vzdy ked kupujem cez internet, ale s vasim obchodom som bola spokojna a nakupim aj nabuduce.“

L. Melicherikova