Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Kokosové tajomstvo

Kokosové tajomstvo

Každý z nás pozná kokos. Veľký orech, ktorý v sebe ukrýva nie len dužinu, ale aj skvelé kokosové mlieko. Tento plod sa využíva v gastronómii, ale rovnako aj vo farmácii alebo kozmetickom priemysle a dokonca aj pri umeleckom aranžovaní. Zistime odkiaľ pochádza a s čím nám jeho účinky dokážu pomôcť. Nech sa páči, čítajte.

Kokosovník

Kokosovník, latinsky Cocos je strom, ktorý sa rodovo zaradzuje medzi palmy. Táto palma má len jediný druh a ním je kokosovník obyčajný - Cocos nucifera. Kokos je strom, ktorý podľa architektonických zistení pochádza z Ázie. Pestuje sa v tropickom pásme skoro vo všetkých oblastiach. Rodí plody, ktoré sa nazývajú kokosové orechy. Tento strom, štíhla palma je náročná na podmienky prostredia. Celý rok potrebuje teplo a svetlo. Potrebuje teplotu približne 30°C a tiež je náročná na vlhkosť takže pestovanie v príbytku pre ňu nie je najlepšou voľbou avšak nájdu sa aj ľudia, ktorí sú v pestovaní skvelí a palmy im rastú aj v domoch a bytoch krásne. Rastlina je vysoká priemerne 30 metrov. Listy stromu dokážu dorásť až do dĺžky 6 metrov. Ako som spomínala, plodmi tohto stromu sú kokosové orechy, ktoré majú priemer asi 30 cm. Jeden strom dokáže zarodiť množstvo orechov v intervale od 40 - 60 plodov.

Kokosový orech

Kokosový orech je z vonkajšej strany pevný a tvrdý, jeho koža sa skladá z pevných vláken. Vnútro orecha tvorí kokosová dužina, v ktorej sa nachádza mlieko, a tekutina, ktorá sa podobá vode. Táto tekutina je veľmi sterilná. Mlieko vzniká ešte v nedozretom plode z vrstvy bielkoviny. Toto mlieko, dužina ale rovnako aj olej a iné produkty z kokosu sú neoddeliteľnou súčasťou života a jedálnička mnohých ľudí na tomto svete, hlavne na ostrovoch, kde sú ideálne podmienky na jeho pestovanie. Kokosové mlieko sa využíva v prípade ľudí alergických na mlieko a mliečne výrobky ako vhodná náhrada.

V čom nám pomáha

Kokos sa už od dávna používal aj v liečiteľstve. Už v minulosti vedeli, že jeho účinky sú hlavne v horúcich oblastiach úžasné. Hlavnými prospešnými látkami, ktoré obsahuje sú vláknina, bielkoviny, proteíny, voda, tuky a množstvo zdraviu prospešných minerálnych látok. Funguje ako liek pri mnohých problémoch ako sú kašeľ, problémy s trávením, astma, pri rôznych druhoch bolestí, napríklad menštruačných. Medzi najznámejšie produkty, ktoré sa vyrábajú z kokosového orecha patrí kokosové mlieko a olej. Kokosové mlieko si netreba mýliť s kokosovou vodou, ktorá sa nachádza vo vnútri plodu. Kokosové mlieko sa získava práve z dužiny, ktorá sa nachádza pod kôrou kokosového plodu. Toto mlieko sa môže v stravovaní používať ako náhrada za normálne mlieko a kokosová šťava ako osviežujúci nápoj. A nesmieme zabudnúť na kokosový olej, s ktorým sa určite každá žena stretla vo forme kozmetického prípravku. Kokosový olej je možné používať v kuchyni, a rovnako aj aplikovaný na pleť. Priaznivo pôsobí na trávenie a v kozmetickej forme má blahodarné účinky na pleť. Kokos je teda úžasným pomocníkom v kuchyni i pri kozmetických rituáloch, ktoré ženy milujú. Môžete si ho naservírovať ako čerstvú nakrájanú dužinu, ako sušené ovocie alebo ako mliečny koktail či osviežujúci nápoj. Je na vás, čo si zvolíte, ale je len priaznivé občas zaradiť tento plod do svojho jedálnička a spestriť si život a spoznať nové chute plné slnka.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Pekný podvečer. Už som objednávku aj zacvakal cez Banku a ohľadom spokojnosti, tá zatiaľ bola nadmerná, čo som aj deklaroval. A teraz sa teším na nové veci od Vás. Prajem veľkú a spokojnú klientelu a všetko najsamlepšie. “

Michal