Nie ste na BioCare.sk ešte registrovaný? Zaregistrujte sa a nakupujte so zľavami.
RegistráciaZaradiť do svojho jedálnička okrem živočíšnych i rastlinné zdroje bielkovín môže byť skvelá zmena pre náš organizmus, naše trávenie, ale i životné prostredie. Strukoviny, orechy, rôzne druhy semien, ale i pestrá škála zeleniny ponúkajú nášmu telu poctivý zdroj potrebných látok, proteínov, ale i vlákniny. Súčasné dopady toho, ako vplýva produkcia mäsa a mliečnych výrobkov na našu milovanú planétu, sme si podrobnejšie rozobrali v jednom z našich predošlých článkov. Zoznámili sme našich čitateľov s dôvodmi, prečo sa oplatí dať šancu rastlinným zdrojom bielkovín. Teórie bolo napísanej v bohatom množstve, avšak čo tá prax? Neviete čím začať? Písali sme, že nik sa živočíšnych zdrojov proteínov nevzdá zo dňa na deň a veru málokto sa ich vzdá postupom času úplne, ale každá malá zmena prispieva k väčšej zmene a spoločne môžu maličkosti vytvoriť niečo veľké. Radi by sme k maličkým zmenám v životnom štýle niektorých prispeli tým, že si predstavíme produkty, ktorými možno v každodenných receptoch nahradiť mäsové výrobky
A kto nepočul, ten je naozaj výnimočný, pretože tofu je v porovnaní s inými rastlinnými alternatívami mäsových výrobkov, azda najčastejšie skloňované, predávané a konzumované. Výhoda alebo nevýhoda tofu spočíva v jeho neutrálnej chuti, ktorá niekomu vyhovuje a niekoho naopak, odrádza od jeho konzumácie. Aj s tým sa však dá experimentovať, pretože tofu v obchodných reťazcoch dnes nájdeme i v údenej podobe alebo naložené v jemnej marináde. Základ tohto produktu tvorí sója, pričom tofu vzniká práve zrážaním sójového mlieka. V tofu len ťažko budete hľadať cholesterol alebo lepok, pretože žiaden neobsahuje. Jeho spracovanie v kuchyni je jednoduché a časovo nenáročné, za čo má tofu od nás veľké plus. Je použiteľné v studenej i teplej kuchyni. Dá sa grilovať, marinovať, ale i mixovať. Vedeli ste, že s použitím hodvábneho tofu sa dajú vykúzliť i lahodné raňajkové lievance, nabité množstvom bielkovín?
Náš tip: cviklové rizoto s kúskami marinovaného tofu
Guláš bez mäsa? Dá sa to chutne? A prečo nie? Sójové plátky majú v receptoch naozaj všestranné a chutné využitie. Ich obsah tvorí sójová múka, ktorá je poctivo odtučnená. V ich obsahu nájdeme bohaté zastúpenie proteínov, ale i potrebnej vlákniny. Táto rastlinná náhrada mäsa sa najskôr varí približne 20 minút vo vriacej osolenej vode a následne sa dá ďalej spracovať na panvici a využiť do mnohých obľúbených jedál. Pre spríjemnenie chuti odporúčame plátky variť vo vode spoločne so zeleninovým bujónom a trochou sójovej omáčky.
Náš tip: segedínsky guláš tak trochu inak- so sójovými plátkami namiesto mäsa
Vedeli ste, že ak strukoviny necháte počas noci pred ich prípravou namočené vo vode, zbavíte sa nepríjemných pocitov nadúvania, ktoré sú častým dôvodom toho, prečo sa mnohý strukovinám zo zásady nadobro vyhýbajú? Jednoduchý trik namočiť fazuľu na 12 hodín do vody je naozaj účinný. Avšak neustále platí zlatá stredná cesta, preto to netreba hneď na úvod prehnať s množstvom ich konzumácie, ale treba náš organizmus a trávenie postupne navykať na ich konzumáciu. Strukoviny majú pri príprave pokrmov naozaj pestré využitie a sú finančne nenáročnou potravinou. V sto gramoch fazule nájdeme približne 20 až 25 gramov bielkovín, ktoré nás zasýtia a spoločne so sacharidmi nám dodajú potrebnú energiu. Kto by si nepochutil na lahodnej fazuľovej alebo šošovicovej polievke s čerstvým pečivom?
Náš tip: cícerové karí na kokosovom mlieku s basmati ryžou
Časovo nenáročné na prípravu, ľahko kombinovateľné v rôznych pokrmoch a zaujímavé svojou chuťou. Je čas na zmenu, je čas zaradiť do svojho receptáru niečo nové. Vyskúšajte alternatívy mäsových výrobkov, ktoré sú bežne dostupné v obchodných reťazcoch, ale i na našom eshope. A na záver do nášho tipu pridávame jeden z našich najnovších vegánskych receptov :)
Náš tip: vegánske tortilla wrapy s bylinkovým dresingom
„Mam pochybnosti vzdy ked kupujem cez internet, ale s vasim obchodom som bola spokojna a nakupim aj nabuduce.“