Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Pitný režim v lete

Pitný režim v lete

V čase obrovských horúčav je pitný režim nevyhnutnou súčasťou každého dňa. Z tela sa omnoho rýchlejšie vyparuje voda a riziko dehydratácie je čoraz vyššie. Naše telo potrebuje tekutiny preto, aby sme sa cítili dobre a aby všetky procesy v tele prebiehali tak ako je to správne. Odporúčaný denný príjem tekutín je 1,5 litra, avšak ak sa nachádzame v priestoroch, kde je príliš suchý vzduch, denný príjem je ešte vyšší. Treba si uvedomiť, že v tekutinách, ktoré sa nachádzajú v tele, je množstvo minerálnych látok, ktorých množstvo v prípade, že klesá, znamená pre naše telo nebezpečenstvo. Preto si treba dať na pitnom režime záležať a pravidelne tekutiny dopĺňať. Pozrime sa spolu na to, ktoré nápoje sú zdravé a čoho by sme sa mali vyvarovať.

Primerané množstvo

Dopĺňanie tekutín je dôležité z toho hľadiska, že náš organizmus obsahuje približne 60 percent vody. U kojencov a malých detí je to ešte viac a strata tekutín na nich negatívne pôsobí omnoho skôr než na dospelého človeka. Okrem skupiny malých detí, dehydratácia je riziková aj v prípade starých ľudí, preto si musíme uvedomiť, že pitný režim je skutočne dôležitý. Na druhej strane je potrebné vedieť, že pri nadmernom prijímaní tekutín alebo jednorazovom prijatí veľkého množstva tekutín môže dôjsť k prevodneniu organizmu. Tento jav môže mať za následok preťaženie srdca a ľadvín, čo v extrémnych prípadoch môže viesť až k zlyhaniu týchto orgánov. Naordinujte si preto dostatočné množstvo tekutín, ktoré počas dňa prijmete.

Najlepšia voľba

Ako iste viete, najlepšou voľbou pri prijímaní tekutín je čistá voda. Najlepšie z vodovodného kohútika. Ak vám čistá voda nechutí, môžete ju riediť ovocnými alebo zeleninovými šťavami, vďaka čomu dodáte telu aj vitamíny a iné dôležité stopové prvky. Ďalšou alternatívou je čaj. Najvhodnejšie je ho piť bez cukru a najideálnejším zo všetkých druhov je čaj zelený. Taktiež sa musím zmieniť o minerálnych vodách. Tieto vody obsahujú v niektorých prípadoch veľa solí, ale ich hlavnou úlohou je liečiť a mali by sa piť v takzvaných kúrach, čo znamená, že to s nimi netreba preháňať. Niektorým ľuďom môžu dokonca spôsobovať ťažkosti s rôznymi orgánmi. Preto sa odporúča u zdravých ľudí prijať denne pol litra takejto minerálnej vody a ostatnú časť pitného režimu doplniť čistou vodou, zdravými šťavami alebo čajom.

Zlá voľba

Teraz prichádzajú na rad nápoje, ktoré nám viac uškodia, než pomôžu. Medzi nápoje, ktoré by sme do pitného režimu zaradzovať nemali patria kolové nápoje, ochutené minerálne vody, energetické nápoje a podobne. Keďže tieto nápoje obsahujú veľmi veľa cukru, naše telo po nich pociťuje ešte väčší smäd a zbytočne takouto cestou dávame do tela kalórie obsiahnuté v týchto sladkých nápojoch. Taktiež tieto nápoje obsahujú oxid uhličitý, ktorý pôsobí viacerými formami na naše telo zle. Poškodzuje nám zubnú sklovinu, ďalej látky v týchto nápojoch spôsobujú, že viac vody z tela vydáme, než takouto formou prijmeme a podobne. Treba sa preto pri výbere správneho nápoja rozhodovať rozumom a nie chuťovými pohárikmi. Okrem týchto nepriateľov tu máme aj kyselky a tieto vody by sme mali prijímať len v čase, keď nimi potrebujeme vyliečiť nejaký zdravotný problém. V inom prípade nemajú opodstatnenie a môžu nám viac uškodiť ako pomôcť.

Zaujímavé čaje

Mám tu pre vás dva druhy čajov, ktoré si môžete pripraviť z našej prírody. Prvým je čaj z lesných jahôd, ktorý si môžete vyrobiť zo sušených listov alebo aj plodov lesných jahôd. Listy je potrebné sušiť v tieni a plody najlepšie v sušičke alebo rúre. Listy zalejeme horúcou vodou a lúhujeme približne 5 minút, sušené plody je potrebné lúhovať až 10 minút. Druhým čajom je čaj lipový. Tento čaj sa robí z lipových kvetov. Kvety je potrebné trhať v období poludnia počas teplých a suchých dní. Kvety sušíme na teplom mieste. Na čaj potrebujeme jednu lyžičku kvetov, ktorú zalejeme horúcou vodou a lúhujeme približne 5 až 9 minút. Ako vidíte čaje si môžete pripraviť z rôznych rastlín, alebo si ich hotové zakúpiť aj na našej stránke. Pitný režim je nevyhnutný a taktiež kombinácia rôznych druhov čajov, vody a štiav je pre nás prínosná. Zamyslite sa nad svojim pitným režimom a nad skutočnosťou, či prijímate dostatok tekutín. Môžete sa hrať s bylinkami a vytvárať si skvelé nápoje, ktoré vás osviežia a dodajú množstvo skvelých látok telu. Správajte sa zodpovedne k svojmu telu.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Ešte som ani nevyrazila do BA a už mi poštárka práve doniesla zásielku rovno k dverám. Ďakujem Vám veľmi pekne za ochotu a promptnosť.“

Ostrožlíková