Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Prechladnutie na jeseň

Prechladnutie na jeseň

Možno to práve zažívate a možno sa snažíte v týchto dňoch utekať pred ľuďmi, ktorí na každom kroku kýchajú, aby ste sa nenakazili rôznymi virózami alebo neprechladli. Prechladnutie je vlastne vírusovou infekciou horných dýchacích ciest. Avšak dopomôže vám k nemu aj nedostatočne teplé oblečenie alebo pohyb v chladnom, daždivom a veternom počasí. Síce sú tieto dni ešte teplé, pripravme sa spolu na chladné dni a na nebezpečenstvá, ktoré nám počas nich hrozia. Nenechajme si znepríjemniť život prechladnutím a nádchou. Pozrime sa spolu na symptómy prechladnutia a na pomoc, ktorú si vieme poskytnúť sami, aby sme predišli nepríjemným dňom plným vreckoviek a rôznych iných ozdravných prostriedkov. Čítajte ďalej čomu sa vyvarovať a ako sa nadopovať vitamínmi.

Symptómy

Ako som už spomínala v úvode, prechladnutie nie je nič iné ako vírusová infekcia, ktorá zasahuje naše dýchacie cesty. Je množstvo príčin, ktoré prechladnutie spôsobujú. Môže to byť oslabené prekrvenie slizníc alebo znížená odolnosť organizmu voči vírusom a baktériám. Najčastejšie bývajú touto infekciou postihnuté časti tela ako napríklad nos, hrdlo, prínosné dutiny, hltan, priedušky alebo priedušnica. Tu sú najčastejšie symptómy prechladnutia:

  • Zachrípnutý hlas
  • Zápal sliznice
  • Suchý kašeľ
  • Tvorba hlienov v nose
  • Zvýšená teplota
  • Horúčka
  • Únava, malátnosť
  • Bolesti v kĺboch

Pomoc

V prípade, že hľadáme najúčinnejšiu terapiu v boji proti prechladnutiu, veľmi efektívne je potenie sa (pomôže aj lipový čaj), horúce nápoje a teplé zábaly. Tiež by sme mali dbať na pokoj a oddych na lôžku. Dôležitý je aj dostatočný príjem tekutín a inhalácia, ktorá nám pomôže s nádchou. Ak sa pýtate, čo je dobré inhalovať, môžu to byť napríklad rôzne druhy byliniek, harmančekový extrakt alebo rôzne čajovníkové oleje. Tiež treba dbať na to, aby sme v miestnosti, v ktorej oddychujeme, mali umiestnený zvlhčovač vzduchu. Rovnako je potrebné nezaťažovať sa zbytočne stresom alebo prácou. Nikotín je tiež nepriateľom v procese boja s prechladnutím. Ak si chceme pomôcť mali by sme sa vyvarovať saunovaniu. To znamená, že ak sme už prechladnutí, je na saunovanie neskoro. Saunu by sme mali používať skôr ako prevenciu v období, keď je náš organizmus v absolútnom poriadku. V čase prechladnutia nám saunovanie len zbytočne odoberá aj zvyšnú energiu, ktorú telo potrebuje na boj s baktériami a vírusmi.

Zdravá strava

Občas zabúdame na to, že zdravo sa stravovať je potrebné počas celého roka a preventívne hlavne v obdobiach, keď sa cítime dobre. Avšak mnohí z nás siahajú po zdravých potravinách až v období, keď je organizmus chorý. Ak už nám prechladnutie prepukne, je veľmi dôležité svoju imunitu posilniť. Je potrebné konzumovať stravu bohatú na vitamíny a minerálne látky, ktoré získame z čerstvého ovocia a zeleniny. Ďalej je veľmi dobrá aj nelúpaná ryža alebo zemiaky uvarené v šupke. Veľmi veľkým pomocníkom sú aj potraviny bohaté na karotény. Tu zaraďujeme rajčiaky, karotku, papriku a mnoho iných žltých a červených plodov. Okrem toho je potrebné konzumovať aj tmavozelené potraviny, akými sú napríklad špenát, kapusta, brokolica alebo mangold. Veľmi dôležitý je aj vitamín C. V období prechladnutia si ho organizmus pýta sám a my častokrát siahame po rôznych citrusoch. Vitamín C nájdeme vo všetkých druhoch čerstvého ovocia takže výber je rozmanitý.

Nemyslite na doplňovanie vitamínov a minerálov len v období, keď je váš organizmus v kritickom stave. Je dôležité pravidelne sa dopovať čerstvým ovocím a zeleninou a taktiež popíjať bylinné čaje, ktoré si môžeme z bylín zabezpečiť aj sami. V prípade, že nemáme možnosť alebo čas konzumovať množstvo ovocia a zeleniny, môžeme si dôležité látky dopriať aj prostredníctvom výživových doplnkov, ktoré nájdete aj na našej stránke. Či už sa zameriate na jeden prvok alebo zvolíte kombináciu, vaše telo vám bude vďačné a práve v takýchto kritických obdobiach odolá vírusom a vy sa nebudete musieť zaoberať potením v posteli, ale budete neustále výkonní a zdraví.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Ďakujem za promptné vybavenie mojej objednávky. Želám Vám všetko dobré a veľa spokojných zákazníkov. “

Kulichová