Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Strava vhodná pre naše srdce

Strava vhodná pre naše srdce

V prípade, že by ste skúšali dlhšiu dobu otvárať a zatvárať dlaň v sekundových intervaloch, asi by ste to dlho nevydržali. Presne takýto pohyb robí naše srdce, a to nepretržite. Toto je najfascinujúcejšia vec na fungovaní ľudského tela, ktorá je zdrojom výskumov pre mnohých lekárov a vedcov. Naše srdce však dokáže aj oddychovať, a to v čase medzi údermi. Vtedy prijíma krv a živiny prichádzajúce koronárnymi artériami. Aby bolo naše srdce zdravé a fungovalo presne tak, ako má, je potrebné dodávať mu látky, ktoré potrebuje. Toto docielime voľbou vhodných druhov potravín. Prečítajte si v nasledujúcich riadkoch zásady správneho stravovania a druhy potravín, ktoré by sme mali pre zdravé srdce konzumovať každý deň.

Zásady zdravého stravovania

Medzi základy správneho stravovania patrí skutočnosť, že by sme denne mali zjesť päť porcií čerstvého ovocia. Okrem toho je potrebné dopriať svojmu telu minimálne dve až tri porcie strukovín týždenne, denne zjesť najmenej jednu porciu šalátu z čerstvej zeleniny s olivovým alebo so semenným olejom. Ďalej je potrebné znížiť konzumáciu cukru a soli, namiesto bieleho chleba a jemných cestovín konzumovať len ich celozrnné varianty. Tiež je potrebné vyhýbať sa tabaku a nadmernej konzumácii kávy a napokon dopriať si pohyb najmenej trikrát do týždňa v trvaní 40 minút. Jednoducho pripravená strava a pokrmy zložené z ovocia, olejnatých orechov, zeleniny, strukovín a celého zrna, umožňujú dosiahnuť najlepšie výsledky pri prevencii problémov so srdcom. Ovocie a zelenina musia tvoriť základ stravy pre zdravé srdce. Tieto informácie potvrdzujú aj mnohé výskumy zaoberajúce sa touto problematikou.

Víno pre srdce

Podľa údajov vypitie 100 až 200 ml červeného vína denne, znižuje riziko smrti po infarkte. Avšak ak sa toto odporúčané množstvo prekročí, víno začína byť v tejto oblasti pre nás nebezpečné. Je dokázané, že prekročenie odporúčanej dávky zvyšuje riziko úmrtnosti v dôsledku kardiovaskulárnych ochorení a spolu s týmto rizikom vznikajú aj ďalšie iné ťažkosti organizmu. Červené víno je pre organizmus prospešné najmä preto, lebo obsahuje flavonoidy, ktoré sa nachádzajú v hrozne a jeho koži. Práve flavonoidy jej dávajú krásnu farbu. Tieto látky spomaľujú oxidáciu lipoproteínov a zabraňujú tak ukladaniu cholesterolu. Najlepším zdrojom flavonoidov vo všeobecnosti je ovocie, z ktorého si hrozno udržiava svoje prvenstvo.

Brokolica pre srdce

Brokolica je jedným z druhov zeleniny, ktorá má na srdce blahodarný vplyv. Táto rastlina je spomedzi kapustnej zeleniny najbohatšia na proteíny, vápnik, provitamín A a vitamín C. Okrem toho obsahuje draslík a antikarcinogénne látky. Brokolicu si môžeme dať vo forme varenej alebo podávame jej mäkké stonky surové ako súčasť chutného šalátu.

Vlašské orechy pre srdce

Vlašský orech je spolu s iným olejnatými orechmi jedným z najkoncentrovanejších potravinových zdrojov živín, ktoré sa v prírode nachádzajú. Rovnako ako para orechy majú najvyšší obsah kalórií pre vysoký podiel tuku, resp. oleja. Tuky tvoria až tri pätiny hmotnosti orecha. Pozostávajú najmä z nenasýtených mastných kyselín s prevahou polynenasýtených. V orechoch vyniká kyselina linolová a kyselina linolénová. Okrem toho v orechoch nájdeme uhľohydráty, proteíny, vitamíny zo skupiny B-komplexu, vitamín A, vitamín C, fosfor, draslík, železo, horčík a množstvo iných skvelých látok. Orechy by v našom jedálničku mali nahradiť potraviny bohaté na kalórie ako sú margarín, maslo alebo saláma.

Banány pre srdce

Zástupcom ovocia je v kategórii potravín blahodarne pôsobiacich na srdce práve banán. Banány sú jedným z najvýživnejších plodov na našej planéte. Nájdeme v nich cenné uhľohydráty, proteíny, vitamín C, niektoré vitamíny zo skupiny B-komplexu, vitamín E, draslík, železo, horčík a veľké množstvo vlákniny. Cennou látkou v banánoch je serotonín. Táto látka má v nervovej sústave množstvo funkcií. Najdôležitejšou je ukľudnenie nervov, čo je blahodarné najmä pre ľudí, ktorí trpia depresiami. Poznáme tiež niekoľko druhov banánov. Napríklad banánovník bylinný je väčší a menej sladký. Je vhodný ku všetkým vareným jedlám rovnako ako zemiaky. Používa sa aj na výrobu múky. V mnohých tropických oblastiach je to základná potravina. Ďalej poznáme aj banán trpasličí. Je menší, sladší a chutnejší. Zaujímavý je napríklad aj červený banán. Má tmavočervenú šupku a chuťou sa podobá na bežný banán.

Látky obsiahnuté v spomínaných druhoch potravín sú podobné. A majú za úlohu ochraňovať naše srdce. Ak si chcete ich prijímanie zjednodušiť, môžete si na našej stránke zaobstarať výživové doplnky vo forme koncentrovaných vitamínov alebo minerálov vo forme tabliet klasických alebo cmúľacích. Rovnako máme k dispozícii rôzne druhy produktov, ktoré slúžia na detoxikovanie organizmu alebo si u nás môžete zakúpiť samotné sušené banány alebo orechy. Výber je na vás.

Naše srdce je kľúčovým orgánov, vďaka ktorému dokážeme žiť. Mali by sme sa o tento orgán starať na 100%, aby sme sa tak vyhli rôznym nepríjemným komplikáciám. Zdravá strava je kľúčom nielen k správnemu fungovaniu srdca, ale rovnako fungovaniu celého organizmu. Naučte sa jesť zdravo a podľa spomínaných zásad a vaše telo bude spokojné.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Dakujem zasielka mi dosla uz dnes rano. Takrychlo som ju ani necakal. Spozdravom “

Krajnik