Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Význam probiotík

Význam probiotík

Probiotiká sú živé baktérie, ktoré priaznivo vplývajú predovšetkým na tráviaci systém. Naše telo je plné baktérií, ktoré sa členia na tzv. ,,dobré“ a ,,zlé“. Probiotiká sa často nazývajú ,,dobrými ale užitočnými“ baktériami. Nachádzajú sa nielen v našom organizme ale aj v strave, či doplnkoch výživy.

Aký je ich význam?
  • Pomáhajú osídliť črevnú flóru miliardami rôznych kmeňov baktérií, čím pomáhajú zlepšiť vitalitu a odvrátiť rôzne zdravotné problémy.
  • Keď prichádzame o ,,dobré“ baktérie, napríklad vplyvom užívania antibiotík - probiotiká nám ich pomôžu nahradiť.
  • Podporujú optimálne trávenie potravy a vstrebávanie živín.
  • Pomáhajú chrániť pred infekciami.
  • Podporujú správnu funkciu imunitného systému.
  • Pomáhajú obmedziť rast škodlivých baktérií.
Probiotiká vs. životný štýl

Je dôležité si uvedomiť, že naše baktérie sú veľmi citlivé na životný štýl, ktorý vedieme - užívanie antibiotík, konzumácia prebytku cukru/bielkovín, rafinovaných obilnín, spracovaných potravín, chemicky ošetreného ovocia, zeleniny, nedostatok vlákniny, stres a podobne.
Všetky tieto faktory vyvádzajú črevnú flóru z rovnováhy. Niektorým je ťažké, no nie nemožné zabrániť. Jednoducho stačí pozmeniť jedálniček, zabrániť prísunu veľkého množstva spracovaných potravín a zamerať sa viac na organicky pestované plodiny, ovocie či zeleninu.

Nedostatok ,,dobrých“ baktérií sa prejavuje tráviacimi ťažkosťami, bolesťou hlavy, únavou, neodolateľnou chuťou na sladké a rafinované produkty, kožnými problémami, nestabilným imunitným systémom.

Vedeli ste, že až 80% imunitného systému sa nachádza v tráviacom systéme?

Stručný prehľad rád ako ich používať
  • Ak sa rozhodnete pre nejaký probiotický doplnok, uvedomte si, že jeho prínos nepocítite ak sa nebudete snažiť zdravšie žiť.
  • Probiotiká sú citlivé na teplo, vlhko a kyslík, preto je dôležité správne uskladnenie. Odporúča sa skladovanie v chladničke.
  • Počet živých mikroorganizmov sa meria v CFU (jednotka tvoriaca kolónie). Odporúčané dávky sa pohybujú od 1 miliardy CFU až po 10 miliárd CFU. Aby sa zabránilo rôznym zažívacím ťažkostiam je potrebné dávku zvyšovať postupne!
  • Ideálne je užívať ich na plný žalúdok, kedy je hladina kyselín nižšia a tým pádom je ich šanca na prežitie vyššia.
  • Aby svoju prácu vykonávali ako majú, potrebujú neustály prísun výživy - tzv. prebiotiká (najdôležitejšia je rozpustná vláknina). Táto kombinácia prispieva k optimálnemu fungovaniu tráviaceho systému.

Ešte nemáte probiotiká doma? Tak v našom e-shope máme probiotika v ponuke, stačí si vybrať. Prečítajte si o nich viac tu a vyberte si tie, ktoré sú pre vás najvhodnejšie!

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Dakujem vam za super rychle dorucenie objednavky!“

Pozdravom Fazekasova