Nie ste na BioCare.sk ešte registrovaný? Zaregistrujte sa a nakupujte so zľavami.
RegistráciaRecept na prípravu chutných, špaldových croissantov.
Suroviny | |
Hladká špaldová múka T630 | 580 g |
Vajce | 1 ks |
Čerstvé droždie | 35 g |
Maslo (82%) | 250 g |
Ghí - prepustené maslo | 90 g |
Ružová soľ | 1 čl |
Kokosový cukor | 40 g |
BIO mandľový nápoj | 350 ml |
Prášok Bourbon Vanilla BIO | podľa chuti |
Postup:
Do múky zmiešanej so soľou pridáme kvások (cukor+droždie vo vlažnom mandľovom nápoji), mäkké Ghí a rukami premiešame. Miesime na doske, kým sa cesto nespojí (aj viac ako 15 minút). Nesmie sa trhať! Dosku odporúčam použiť silikónovú, aby sa cesto veľmi nelepilo. V žiadnom prípade už nepridávame múku!
Spracované cesto necháme kysnúť cca 2 hodiny.
Kocku čerstvého masla zatiaľ medzi dvoma papiermi na pečenie rozvaľkáme do tvaru väčšieho štvorca a dáme do chladničky stuhnúť.
Ak nám cesto vykyslo rozťaháme (nie valčekom ale rukami!) ho na obdĺžnik a poprekladáme pokiaľ to bude možné – cca 4x. Vznikne nám tvar cca 250g-ového masla. Zabalíme cesto do potravinárskej fólie a necháme cca hodinku odstáť. Potom znova vyberieme teraz už aj rozvaľkáme (znova do dlhého obdĺžnika), vložíme už aj tú kocku masla, cesto preložíme, znova rozvaľkáme do toho istého tvaru, preložíme na polovicu a znova rozvaľkáme, poskladáme prekladaním znova do tvaru veľkosti kocky masla.
Vložíme do obdĺžnikovej nádoby, ktorú zakryjeme potravinárskou fóliou a necháme odstáť v chlade cca 15 minút.
Potom vyvaľkáme do menšieho obdĺžnika rozdelíme na polovicu z ktorých každú rozvaľkáme do dlhého obdĺžnika, ktorý si už nakrájame na dlhšie a užšie trojuholníky. Teraz môžeme naplniť napr. ako ja marcipánom, poprípade čokoládovou nátierkou alebo nechať len tak samotné. Zrolujeme od širšej strany k úzkej.
Takto spravíme všetky croissanty, poukladáme na papierom vystlaný plech, potrieme rozšľahaným vajíčkom, necháme ešte cca 30 minút kysnúť a pečieme pri teplote 180ºC – cca 25 minút. Necháme vychladnúť na mriežke.
Z uvedeného množstva vyšlo 24 ks croissantov = 2 plechy.
Dobrú chuť!