Nie ste na BioCare.sk ešte registrovaný? Zaregistrujte sa a nakupujte so zľavami.
RegistráciaSuroviny | |
Ryža Arborio/ Carnaroli | 1 hrnček |
Cibuľka | 1 ks |
Šampiňóny | cca 10 ks |
Cesnak | 2 strúčiky |
Cuketa | 1 ks |
Parmezán | podľa chuti |
Zeleninový vývar / horúca voda | |
Olivový olej | |
Maslo | cca 50 g |
Na dochutenie: Soľ, korenie, kurkuma |
Pre milovníkov talianskej kuchyne, sme si pripravili obľúbené jemné, krémové rizoto, ktoré si hravo pripravíte za cca 30 min. Tento chutný, zdravý a rýchly recept z exkluzívnej 100% arborio ryže z Talianska zasýti aj najväčších hľadošov. Guľaté perličkové zrnká, našej bio arborio ryže pri varení vstrebávajú množstvo vody a následne sa dokonale spájajú do krémovej hmoty. Preto je práve táto ryža vhodná pre pravé talianske rizotá.
1. Nakrájame si cibuľku a orestujeme ju na troche olivového oleja.
2. Následne nasypeme ryžu (na 4 porcie - 1 hrnček suchej ryže - nepreplachujeme) a 2 minútky obaľujeme v olivovom oleji.
3. Zohriaty vývar alebo horúcu vodu z kanvice pridávame po naberačkách do ryže. Dáme len toľko, aby bola ryža prikrytá. Pridáme soľ, korenie a kurkumu, nech má krásnu zlatú farbu. Hrniec prikryjeme a necháme variť.
4. Vývar alebo horúcu vodu prilievame vždy, keď sa nám odparí, aby sa nám ryža neprilepila. Obvykle každých 5 – 10 minút.
5. Kým sa nám ryža kúpe v zeleninovom vývare alebo v horúcej vode, pripravíme si zeleninu. Na panvici si orestujeme cesnak, pridáme čerstvé šampiňóny nakrájané na plátky a nadrobno nakrájanú cuketu. Dochutíme.
6. Nezabúdame kontrolovať rizoto a dolievať po naberačkách vývar. Po 20 až 25-tich minútach odporúčame rizoto ochutnať. Ryža by mala vyzerať rozvarená, ale zrniečka by mali ostať pevné. Vtedy je konzistencia ideálna. Do horúcej ryže pridáme ešte trošku vývaru alebo horúcej vody (ten sa úplne nevstrebe) a zabezpečí nám krémovosť. Pridáme kúsok masla a nastrúhaný parmezán. Dobre premiešame a dochutíme.
7. Pridáme zeleninu a môžeme kľudne aj listy špenátu, zľahka zamiešame.
8. Servírujeme, posypeme parmezánom a ozdobíme čerstvým špenátom a bylinkami podľa chuti. My sme si k rizotu ešte spravili kurací steak, je už na každom či si dopraje len rizoto alebo ho obohatí a doplní k nemu niečo iné.