Nie ste na BioCare.sk ešte registrovaný? Zaregistrujte sa a nakupujte so zľavami.
RegistráciaSuroviny | |
Hladká špaldová múka | 600 g |
Maslo | 150 g |
Práškový cukor | 200 g |
Vajcia | 4 ks |
Med | 6 polievkových lyžíc |
Škorica | 1 čajová lyžička |
Sóda bikarbóna | 1 čajová lyžička |
Perníkové korenie | 1 čajová lyžička |
Kakao | 2 polievkové lyžice |
Ghí maslo (na potretie plechu) | Podľa potreby |
Príprava a pečenie vianočných dobrôt je neoddeliteľnou súčasťou Vianoc, ktorá k ním každoročne patrí. Každá gazdinka má svoje tradičné recepty, avšak v mnohých domácnostiach je obľubou skúšať i nové, neobvyklé tipy na vianočné pečenie. Vianočné medovníčky patria jednoznačne ku vianočnej klasike, ktorá nikde na stole nesmie chýbať. Sú skvelým tipom vianočnej cukrovinky vďaka svojej rozmanitosti, ktorú pri pečení ponúkajú- recept si možno modifikovať podľa vlastných chutí a obľúbených ingrediencíi. Pri medovníčkoch môže naša fantázia naplno pracovať pri výbere formičiek na vykrajovanie a samozrejme pri milovanom zdobení. Nechajte sa inšpirovať naším receptom na skvelé medovníčky zo špaldovej múky, ktoré prinesú vôňu Vianoc do každej kuchyne.
1. Všetky uvedené ingrediencie z tabuľky, okrem jedného vajíčka a Ghí masla spolu zmiešame. Gí maslo budeme využívať na potretie plechu pred pečením a jedno vajíčko spotrebujeme pri potretí upečených medovníčkov. Po zmiešaní ich rozdelíme na 2 alebo 3 časti. Pracujeme s nimi postupne.
2. Vezmeme mi jednú časť vzniknutej masy a valčekom ju vyvaľkáme na hrúbku približne 2 až 3 centimetre.
3. Pripravíme si plech, ktorý potrieme Ghí maslom alebo iným rozpustným tukom.
4. Predohrejeme si rúru na teplotu 200 °.
5. Postupne vykrajujeme medovníčky a ukladáme ich vedľa seba na potretý plech.
6. Plech s medovníčkami vložíme do rúry a pečieme približne 4 až 5 minút.
7. Po vytiahnutí plechu z rúry, ešte horúce medovníčky potrieme vajíčkom, ktoré si pred tým rozšľaháme v samostatnej nádobke. Vajíčkom dodá medovníkom lesk.
8. Vychladnuté medovníčky sú pripravené na zdobenie.
Pre následné zmäknutie medovníčkov postupujeme tak, že ich vložíme do nádobky a medzi ne položíme nakrájené jablko obalené alobalom. Treba dbať nato, aby jablčko nenapadla pleseň, v tom prípade ho treba okamžite vyhodiť a vymeniť za nové. Namiesto jablka možno použiť i chlieb, musí byť však mäkký, ak stvrdne, treba ho vymeniť.
„Dakujem krasne vsetko mi prislo v poriadku :) som spokojna a odporučim dalej :) “