Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Boj s kašľom

Boj s kašľom

Okrem prechladnutia a jeho prejavov v podobe kýchania, malátnosti a upchatého nosa, môžeme pozorovať aj symptómy v podobe nepríjemného kašľa. Kašeľ je spúšťaný hlienom, ktorý sa vytvorí v hrudníku, nose alebo v hltane. Jeho tvorbu spôsobuje najmä infekcia alebo zápal v dýchacích cestách. Hlavnou príčinou kašľa, ktorý neprestáva je nesprávna životospráva. V kritickom období by sme preto mali konzumovať omnoho viac zdraviu prospešných potravín, ktoré nám dodajú množstvo vitamínov a minerálov a prostredníctvom nich zlepšíme a posilníme našu imunitu. Avšak ak náš kašeľ pretrváva aj viac ako desať dní, alebo pozorujeme, že vykašliavame žltozelené chuchvalce alebo krv je potrebné vyhľadať odbornú pomoc. Poďme sa však pozrieť ako si pomôžeme pri bežnom kašli, ktorého sa chceme rýchlo a efektívne zbaviť.

Charakteristika

Kašeľ je charakterizovaný ako nepríjemný sprievodný znak chorôb spôsobených z prechladnutia alebo je to dôsledok iných závažnejších ochorení dýchacích ciest. V podstate je to kŕčovité vykašliavanie, ktorým sa telo snaží odstrániť hlien alebo cudzie telesá z dýchacieho traktu. Príčinami je samozrejme hlien. Ten sa vytvára pri infekciách alebo zápaloch dýchacích ciest. Ako som už spomínala, hlien vzniká v nose, hltane alebo hrudníku. Okrem toho môže byť kašeľ aj symptómom závažnejšieho ochorenia. Najčastejšie je v takomto prípade sprevádzaný úbytkom hmotnosti alebo celkovou slabosťou. Rovnako by sme si mali uvedomiť, že napríklad fajčenie dráždi naše pľúca a zvýrazňuje naše symptómy.
Medzi najčastejšie symptómy patrí:

  • Škriabanie v hrdle
  • Kašeľ suchý
  • Dýchavičný kašeľ
  • Chrchľavý kašeľ
  • Škriabanie v pľúcach
  • Dýchavičnosť
  • Bolesti v hrdle
  • Bolesti v hrudníku pri kašľaní

Ako si pomôžeme?

V prípade kašľa si musíme uvedomiť, že práve ním sa organizmus zbavuje celých kolónií škodlivých vírusov a baktérií. Našou najdôležitejšou úlohou je preto posilňovať našu imunitu. Pretože čím silnejšiu imunitu máme, tým rýchlejšie odznie nepríjemný kašeľ, ktorý nám komplikuje život. Imunitu môžeme podporiť či už stravou alebo výživovými doplnkami, ktoré pokryjú potrebné dávky vitamínov a minerálov, ktoré si nevieme inou cestou dodať. V prípade zdravej stravy by sme však mali konzumovať čo najviac čerstvého sezónneho ovocia, šalátov, surovej zeleniny. Najlepšími prostriedkami na uvoľňovanie hlienov je cibuľa, cesnak, fenikel alebo pri inhalácii sú to éterické oleje, eukalyptus, mäta, tymian alebo mentol. Títo pomocníci majú antibakteriálne účinky a pomáhajú nám hlieny ľahšie a efektívnejšie uvoľňovať. Z vitamínov by sme mali prijímať najmä vitamín C a vitamín A. Vitamín C nájdeme vo všetkých druhoch čerstvého ovocia a vitamín A by sme mali prijímať hlavne z tmavozelenej listovej zeleniny, z mrkvy, broskýň alebo melónov. Z exotickejších druhov ovocia by sme mali konzumovať napríklad papáju alebo mango.

Pôvod aj v psychike

Pôvodcom kašľa môže byť v mnohých prípadoch naša psychika. Keď nás niečo trápi a hovoríme si v duchu, že sa na to vykašleme, ale v skutočnosti nám to nedá spať, práve kašľom prejavujeme svoje trápenie. Je preto potrebné pozerať sa na mnohé ťažkosti nášho organizmu aj cez problémy v našom živote. Niekedy nám vyriešenie konfliktu pomôže aj so zlepšením zdravotného stavu.

Kašeľ je skutočne nepríjemný sprievodný znak rôznych ochorení spôsobených prechladnutím. Avšak dá sa s ním bojovať. Posilňovanie imunity je v tomto boji naozaj dôležité a je potrebné uvedomiť si, že dlhodobý prísun vitamínov a minerálov nám pomôže najlepšie a nie len s kašľom, ale so všetkými komplikáciami, ktoré môžu v organizme nastať. Starajme sa preto o svoje telo a ono sa nám odvďačí.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Ďakujem za rýchle a bezproblémové vybavenie objednávky.“

V. Polomská