Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Jahody v jedálničku

Jahody v jedálničku

Jahody sa už pomaly začínajú opäť objavovať na pultoch v obchodoch. Ide o plody zo skorých odrôd pestovaných v skleníkoch. Rovnako sa nám v záhradách prebúdzajú mladé rastliny, a čo nevidieť začnú ozdobovať okolie krásnymi bielymi kvetmi a neskôr chutnými plodmi. Z jahôd si dokážeme pripraviť množstvo šalátov, dezertov, džemov, kompótov a iných dobrôt, vďaka ktorým sa nám do organizmu dostávajú vitamíny a minerály obsiahnuté v týchto chutných červených plodoch. Jahody patria medzi mimoriadne obľúbené plody najmä pre deti. Objavme spolu ich účinky a skvelé zloženie, ktoré nám ponúkajú.

Jahody

Jahoda patrí do čeľade ružovitých. Táto rastlina pochádza z Európy a okrem lesných jahôd, ktoré poznáme podľa toho, že sú veľmi maličké a sladké, si už v súčasnosti môžeme vyberať zo širokého spektra rôznych kultúrnych odrôd, ktoré sa pestujú v našich záhradách alebo na väčších plochách. Využiť sa z rastlín dajú aj listy a korene, napríklad vo farmaceutickom priemysle alebo vo výrobe čajov.

Zloženie

Jahody obsahujú úžasný mix skvelých látok. Koncom obdobia ich dozrievania v sebe koncentrujú antokyanáty. Sú to červené rastlinné farbivá, ktoré majú vysoký obsah karoténov a sú schopné chrániť plod pred škodlivinami a baktériami. Niektoré látky obsiahnuté v jahodách majú protizápalové a antibakteriálne účinky. Ide o katechíny. Tieto látky viažu ťažké kovy v črevách a pomáhajú nám pri poruchách trávenia. Okrem toho nájdeme v jahodách veľké množstvo kyseliny listovej, vitamín C, ktorý účinne podporuje náš imunitný systém alebo draslík, ktorý nám dokáže znižovať krvný tlak. Ďalšou dôležitou látkou je mangán. Mangán je dôležitý, pretože pri jeho nedostatku, enzýmy, ktoré sa podieľajú na látkovej premene, nedokážu dostatočne pracovať. Dôsledkom toho sa cítime malátni, mávame bolesti kĺbov, sme podráždení alebo nám hučí v ušiach.

Účinky jahôd

Jahody majú množstvo skvelých účinkov na náš organizmus:

  • Detoxikujú organizmus
  • Pomáhajú tráveniu
  • Podporujú krvotvorbu
  • Odvodňujú
  • Znižujú krvný tlak
  • Posilňujú naše vlasy, kosti a pokožku
  • Zvyšujú libido
  • Podporujú rast buniek

Ako ich spracovať?

Jahody nedokážeme dlho uskladňovať, a preto by sme mali hneď pri kúpe vedieť, ako s nimi ideme naložiť. Pred spracovaním ich musíme dôkladne umyť, pretože plody z dovozu sú zväčša chemicky ošetrované. Po umytí odstránime zelené stonky a plody v celku alebo pokrájané použijeme.

Ak v zimných mesiacoch nemáme prístup k jahodám a chceme si dopriať napríklad vitamín C alebo cenný mangán, ktorý obsahujú, môžeme siahnuť po výživových doplnkoch. Naša stránka vám ponúka rôzne druhy vitamínov a minerálov v podobe tabliet. Rovnako vám ponúkame jahodový čaj alebo mix ovocno-bylinných čajov určených na rôzne oblasti. Taktiež si môžete u nás vybrať chutné a zdravé jahodové dobroty. Výber je len na vás.

Jahody nám pripomínajú leto a krásne chvíle plné slnka. Užívajme si tieto plody ak máme možnosť kúpiť si ich v obchode alebo ešte lepšie, ak si ich dopestujeme na záhrade, či v kombinácii so zdravým pohybom si ich nazbierame v lese. Jahody nám ponúkajú množstvo skvelých vitamínov, minerálov a iných látok, ktoré podporujú fungovanie nášho organizmu. Doprajme si ich čo najviac a naše telo bude spokojné.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Vážení priatelia, vážený tím Bio Care....Som veľmi milo prekvapená rýchlo expedíciou výrobku až do mojej domácnosti...Vyslovujem Vám obdiv a poďakovanie...Tu vidím,ako si vážite svojich klientov, ktorí Vás potrebujú vo svojej nemoci najviac a poctivo pristupujete k svojej práci...Určite budem Vaše služby využívať aj naďalej... Veľa úspechov želám!!!“

Zuzana Renčková