Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Veľký prehľad ryže

Veľký prehľad ryže

Najčastejšou a najobľúbenejšou prílohou k jedlám je okrem zemiakov bezpochyby ryža. Hodí sa takmer ku všetkému, zasýti, je ľahko stráviteľná a dostupná. Niet teda divu, že sa stala neoddeliteľnou súčasťou našich jedálničkou. Avšak okrem klasickej bielej guľatozrnnej a dlhozrnnej existuje pestrá paleta rôznych druhov ryže. Práve tie menej známe a nie tak často používané obsahujú množstvo živín, ktoré by pre naše telo mali byť zaujímavé. Práve preto stúpa popularita aj týchto iných druhov ryže a my si niekoľko z nich predstavíme.

Do obchodov a našich jedálničkou sa húfne votrela ryža Basmati. Práve tento druh ktorý sa pestuje na úpätí Himalájí je považovaný za najkvalitnejší na svete. Práve miesto, kde sa pestuje ju robí takou výnimočnou. Kropená vodou plnej minerálov z Himalájskych ľadovcov získava výnimočné živiny ako železo a kyselina listová. Basmati má výnimočnú exotickú orieškovú chuť a arómu. Je typická dlhým štíhlym tvarom zrna, ktoré sa po uvarení nelepí. Je preto obľúbená nie len ako príloha, ale aj súčasť rôznych indických jedál či šalátov. Ryžu Basmati môžete dostať v niekoľkých rôznych druhoch. Najčastejšie je to klasická biela alebo natural, ktorá je pololúpaná a obsahuje výnimočné množstvo vlákniny. Na trhu však nájdeme aj červenú alebo hnedú Basmati ryžu, ktoré sú po uvarení výnimočne chrumkavé.

Veľmi populárnou sa stáva aj Jazmínová ryža. Jej kvetinová vôňa, lahodná chuť a krehká konzistencia ulahodí nejednému z vás. Dlhé biele zrnká pestované v Thajsku sú zdrojom vysokého množstva bielkovín a vitamínu B. Jazmínová ryža pomáha znižovať hladinu cholesterolu v krvi, znižuje krvný tlak a bráni vzniku srdcovocievnych ochorení. Taktiež je vhodná pre ľudí s bezlepkovou stravou, keďže žiaden lepok neobsahuje. Táto ryža je v kuchyni veľmi obľúbená a okrem klasickej prílohy ju môžete použiť aj na prípravu šalátov či dezertov. Pri varení však pozor na množstvo, keďže Jazmínová ryža by sa nemala skladovať v chladničke.

Ak hľadáme skutočnú vitamínovú bombu v ríši ryže, nájdeme ju v ryži Natural. Ako už názov napovedá ide o prírodnú nelúpanú ryžu, ktorá si ponecháva všetky živiny a významné látky práve vo svojom obale. Nájdeme v nej vysoké množstvo vlákniny, bielkovín, draslíka, železa či vitamínu B. Je prirodzene bezlepková a zároveň ľahko stráviteľná aj keď nevýhodou môže byť dlhší čas varenia. Pred varením je vhodné ryžu na 6-12 hodín vopred namočiť a následne variť vo vode v pomere 1 : 1,5 a to 30 – 60 minút.

Ryža Natural obsahuje vyššie množstvo sacharidov, ktoré sú zdrojom energie, čím sa stáva zdravšou alternatívou klasickej ryže. Okrem iného má aj pozitívny účinok na hrubé črevo, slezinu, pankreas a žalúdok, preto sa odporúča pri tráviacich ťažkostiach či chudnutí. Taktiež sa používa pri rôznych očistných kúrach či problémoch s trávením. Jej chuť je neutrálna, a tak je vhodná na prípravu rôznych sladkých alebo slaných jedál.

Ak máme chuť po ešte výraznejšej exotike môžeme siahnuť po Čiernej ryži Venere. Výnimočná čierna farba a údajné afrodiziakálne vlastnosti robia z tohto druhu skutočnú špecialitu. Táto ryža má výraznú nie len farbu, ale aj chuť, v ktorej nájdeme náznaky orieškov a santalového dreva a vo vôni upečený chlieb. Ryža Venere je vhodná do ryžových šalátov, polievok, ale aj ako príloha k bielemu mäsu, morským plodom či ázijským pokrmom. Jej konzumáciou telu dodáme vlákninu, bielkoviny, železo, vitamín E a ďalšie vzácne živiny.

Ak ste teda milovníkom ryže a ryžových jedál veríme, že sme vám priniesli nový pohľad na tento svet chutných malých zrniek. Samozrejme, na trhu nájdete aj ďalšie rôzne druhy, tak sa nebojte experimentovať a skúšajte túto zdravú pochutinu menom ryža.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Chcela by som Vam podakovat za expresne dodanie mojej objednavky. V pondelok uhradene a dnes si uz pochutnavam na Vasich dobrotach. Keby si vsetci z Vas brali priklad :) “

Martina E.