Nie ste na BioCare.sk ešte registrovaný? Zaregistrujte sa a nakupujte so zľavami.
RegistráciaSuroviny | |
Droždie | 15 g |
Hladká múka špaldová | 250 g |
Celozrnná múka špaldová | 125 g |
Vajce | 1 kus |
Trstinový cukor | 80 g |
Maslo | 120 g |
Mlieko plnotučné | 200 ml |
Mak | 125 g |
Steviola Fluid - tekuté sladidlo | Podľa chuti |
Soľ | Štipka |
Sušené hrozienka | Podľa chuti |
Med | Podľa chuti |
Kto by si rád nepochutnal na vynikajúcom závine? Makový, orechový, jablkový...každý má svojho obľúbenca, na ktorého jeho chuťové bunky nedajú dopustiť. Môže to znieť neuveriteľne, ale zo špaldovej múky možno vykúzliť napríklad i naozaj lahodný závin! Presvedčte sa o tom aj Vy a vyskúšajte náš recept na makový závin zo špaldovej múky. Pokojne zvoľte plnku podľa seba a vytvorte si jablkový alebo orechový dezert, ktorý padne vhod ku poobednej kávičke, či na raňajky pre celú rodinku.
1. Najskôr si pripravíme kvások: zohrejeme si 100 ml mlieka, do ktorého pridáme droždie a 10 gramov cukru. Necháme odstáť približne 5 minút.
2. Roztopíme maslo.
3. Kvások pridáme do veľkej nádoby, kde si pripravíme cesto na kysnutie: s kvasnicami zmiešame múky, roztopenené maslo, 50 gramov cukru a vajíčko. Cesto osolíme štipkou soli a poriadne rozmiesime. V prípade potreby môžeme cesto dochutiť tekutým sladidlom.
4. Vzniknuté cesto na makovník necháme vykysnúť približne 45 minút.
5. Kým kysne cesto, pripravíme si plnku: zohrejeme 100 ml mlieka, v miske zmiešame mak, zvyšný trstinový cukor, sušené hrozienka. V prípade potreby možno pridať I med. Zmes miešame a postupne prilievame vlažné mlieko a plnku necháme odstáť približne 20 minút.
6. Predohrejeme si rúru na 250 °.
7. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske a nanesieme naň plnku. Cesto zavynieme a dame piecť na cca 25 až 30 minút pri teplote 200 °.