Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Detská výživa

Detská výživa

Pri pojme detská výživa a teda celom komplexe potravín a taktiež nápojov, ktoré dieťa prijíma, treba poznamenať, že detský organizmus potrebuje iný režim ako dospelý jedinec. Dokonca výskumy zistili, že aj deti na Slovensku majú stravovanie, ktoré by sa v mnohých smeroch dalo zlepšovať a pri tvorení ich jedálnička dospeláci mnohokrát robia chyby. A to hlavne v smere vyváženosti. To znamená, že našim deťom často chýba dostatočné množstvo základných a nevyhnutných látok, ktoré povzbudzujú ich rast a zdravý fyzický i duševný vývoj, posilňovanie imunitného systému a blahodarné vplyvy na výkonnosť dieťaťa. V tomto článku rozoberieme problémy, ktoré sú súčasťou dnešného stravovania detí, taktiež uvedieme skvelý recept na sladkú maškrtu a vyberieme niektoré druhy potravín, ktoré sú vhodné pre vaše ratolesti.

Čo potrebuje dieťa prijať?

V tejto časti si rozoberieme, aké látky potrebuje dieťa prijať a kde ich môžeme nájsť. Veľmi dôležité sú v prvom rade bielkoviny. Bielkoviny pozitívne ovplyvňujú rast dieťaťa, vývoj tkanív a aj prísun energie. Nájdeme ich hlavne v mäse, mlieku, vajíčkach, ale aj v rastlinách, avšak pre naše telo sú hodnotnejšie bielkoviny živočíšneho pôvodu. Netreba však zabúdať, že živočíšnu stravu treba miešať s rastlinnou, aby vznikla v jedálničku harmónia. Ďalšou dôležitou zložkou potravy sú tuky. Pri tomto slove všetky mamičky zaostria, avšak rozoznávame dobré a zlé tuky. Tuky predstavujú pre dieťa hlavný zdroj energie a esenciálnych mastných kyselín, ktoré si organizmus nedokáže sám vytvoriť. Zdravé tuky blahodarne pôsobia na nervovú sústavu a naše bunky. V jedálničku dieťaťa by sme zdravé tuky mali hľadať hlavne v rybách a podávať ich ako 2/3 rastlinného tuku a 1/3 živočíšneho tuku. Tieto látky je najvhodnejšie dávať dieťaťu v kombinácii s vitamínmi. Ďalšou dôležitou zložkou potravy sú cukry. Človek si pod týmto pojmom hneď predstaví sladkosti, ktoré sú dnes veľmi obľúbené v jedálničkoch detí. Avšak cukry sú aj dobré. Znamenajú pre nás obrovský zdroj energie a dobré cukry nájdeme napríklad v mlieku alebo celozrnných výrobkoch. A poslednou nevyhnutnou zložkou v strave sú vitamíny. Tieto látky urýchľujú proces látkovej premeny a posilňujú našu imunitu a obranyschopnosť. Vitamíny samozrejme nájdeme v ovocí a zelenine, a preto je nevyhnutné, aby tieto plody zastávali veľké miesto v jedálničku našich detí. Ovocie a zelenina nezaťažujú detský organizmus a dodajú mu prírodnou cestou množstvo skvelých vitamínov a stopových prvkov, ktoré by sme v iných potravinách hľadali len márne.

Chyby pri stravovaní

Najväčším problémom, ktorý pozorujem na dnešných deťoch, je prílišná konzumácia sladkostí, vysoko sladených nápojov a nezdravých pokrmov, ktorých reklamy na nás číhajú na každom kroku. Dieťa nevie racionálne zhodnotiť, že jedlo je nezdravé, jemu len chutí a keďže tieto dobroty jedia všetci musí aj ono. Avšak nastáva tu problém. V našej republike a rovnako vo svete narastá počet obéznych detí, čo je veľmi alarmujúce. Je náročné nedávať vášmu milovanému dieťaťu sladkosti, keď vidíte, že po nich veľmi túži. Ale povedzme si pravdu, rodič je jediný, kto je zodpovedný za jedálniček svojho dieťaťa. Okrem tohto problému môže mať dieťa nedostatok vitamínov a minerálov, čo oslabuje jeho obranyschopnosť, a potom je náchylnejšie na obyčajné ochorenia, ktoré môžu prerásť do niečoho horšieho. Ďalším problémom, ktorý pozorujem je nepravidelnosť stravovania u detí. Pravidelný režim je pre detský organizmus nesmierne dôležitý, a preto by sme tento fakt nemali zanedbávať. Rovnako je alarmujúci nedostatočný pitný režim u našich ratolestí. A nestačí povedať, že by mali dostatočne piť, ale mali by sme sa zamerať aj na to, aké tekutiny im dávame. Samozrejme, dieťaťu určite viac chutí sladká limonáda než neosladený čaj a voda, ale mali by sme hľadať cestu ako zdravo ponúknuť dieťaťu lepšiu alternatívu. Napríklad začať odšťavovať čerstvé ovocie. Na našej stránke napríklad nájdete skvelé čaje pre deti z firmy Agrokarpaty, ktorá vyrába svoje čaje v úžasnej dedinke Plavnica, a tieto čaje sa vyrábajú z rastlín, ktoré rastú na okolitých lúkach, kde ich firma pestuje. Sama z tejto obce pochádzam a mala som tú česť zúčastniť sa zberu rastlín. Sú to ozajstné bio čaje, ktoré si zamilujete.

Recept na jablkovo - mrkvový šalát

Uvažovala som, aký recept pridám a rozhodla som sa práve pre tento šalát. Na prípravu potrebujeme 6 ks mrkva, 2 ks jablko, 1 ks citrón. Mrkvu očistíme, jablká zbavíme jadierok, ale neodstraňujeme šupku, pretože tá obsahuje najviac vitamínov. Ovocie očistíme, nastrúhame alebo nakrájame, pokvapkáme citrónom a šalát je hotový. Nie je potrebné ho sladiť, avšak ak to už musíte urobiť, zvoľte zdravšiu formu sladidla než je cukor. Takémuto šalátu môžete dať hravú tvár naukladaním ovocia do tvaru smajlíka alebo podobne a uvidíte, že vaše dieťa to nesklame. A vy mu dáte vitamínovú bombu plnú úžasných látok.
Je nevyhnutné poskytovať deťom farebný jedálniček plný hodnotných živín. Bez takejto správnej stravy nebude ani vaše dieťa v dobrom stave a to sa odzrkadlí na všetkých oblastiach jeho života. Či už v škole alebo pri športe. Venujte preto výberu a príprave potravín viac energie a starajte sa o dieťa i o vlastné zdravie.
Pozrite aj Ovocné pyré BIO - má super zloženie.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Dobry den.. Dakujem za rychle vybavenie objednavky. Som velmi spokojna.“

Anna Hanuliakova