Nie ste na BioCare.sk ešte registrovaný? Zaregistrujte sa a nakupujte so zľavami.
RegistráciaSuroviny | |
Jablká | 6 kusov |
Ovsené vločky jemné | 180 g |
Ovsená múka | 200 g |
Špaldová múka | 80 g |
Jablkové pyré | 100 g |
Kokosový olej | 80 g |
Brezový cukor - Xylitol | 50 g |
Med | 60 g |
Škorica mletá | 2 polievkové lyžice |
Soľ | Štipka |
Vanilkový cukor | 3 čajové lyžičky |
Vajíčka | 2 kusy |
Spojte šťavnaté ovocie s ovsenými vločkami a máte postarané o nutrične vyvážený dezert, ktorý si môžete vychutnať ako plnohodnotné raňajky alebo ako maškrtu ku ľadovej kávičke. Spojenie jabĺk, škorice a ovsených vločiek je nenahraditeľná kombinácia, ktorá v každom vyvolá spomienky na tradičné babičkine jablkové štrúdle. Recept sme spísali vo verzii bez použitia klasického bieleho cukru, ktorý sme nahradili brezovým cukrom- Xylitolom. Brezový cukor je z kalorického hľadiska do receptov výhodnejšou voľbou (ktorú však nemožno zaraďovať do vyváženého jedálnička na pravidelnej každodennej báze), pričom prirodzene potláča chuť do jedla.
1. Jabĺčka dôkladne opláchneme, zbavíme šupky a nastrúhame na strúhadle do misky.
2. V prípade, že nemáme ovsenú múku, pripravíme si ju rozmixovaním 200 gramov ovsených vločiek.
3. Do väčšej nádoby rozbijeme dve vajíčka, pridáme ovsenú múku, celé ovsené vločky (jemné), špaldovú múku (ktorú možno nahradiť proteínovým práškom príchute podľa vlastného výberu), Xylitol, vanilkový cukor, štipku soli a na záver zmes dochutíme škoricou.
4. Zmes so sypkými surovinami dôkladne premiešame.
5. K nastrúhaným jablkám pridáme jablkové pyre a škoricu.
6. Formu na pečenie (ideálne okrúhlu) vystelieme papierom na pečenie, na ktorý nanesieme vrstvu kokosového oleja.
7. Kokosový olej natrieme aj po bočných stranách formy, aby sa nám koláč naň nepripiekol.
8. Predohrejeme si rúru na 250 °.
9. Vytvoríme si úvodnú spodnú vrstvu: približne jednu štvrtinu sypkej zmesy nanesieme po celej ploche formy.
10. Na sypkú zmes navrstvíme jednu tretinu jabĺk a následne na jablká pridáme cca 10 gramov medu. Na jablkovú vrstvu pridáme opäť ďalšiu štvrtinu sypkej zmesy a tú opäť navrstvíme ďalšou tretinou jabĺk, ktoré opäť osladíme medom.
11. Takto pokračujeme dokým nevytvoríme poslednú vrchnú vrstvu zo sypkej zmesy, ktorú následne natrieme kokosovým olejom a osladíme zvyšným medom.
12. Koláčik pečieme približne 45 minút pri teplote 200 °.
„Prave dnes som si balicek vybrala v Zasilkovne. Prekvapila ma rychlost. Este raz dakujem a prajem vsetko dobre. “