Nie ste na BioCare.sk ešte registrovaný? Zaregistrujte sa a nakupujte so zľavami.
Registrácia“kaviár vegetariánov” je prirodzeným zdrojom vysokého množstva živín.
Špaldové krúpy sú chutné, výživné a spĺňajúcim aj súčasnú racionálnu výživu.
Je vynikajúca pre prípravu mliečnej ryže, ryžových nákypov a ďalších sladkých pokrmov.
Patrí k diétnym bezlepkovým plodinám s vysokým obsahom bioaktívnych látok.
Je zdrojom hodnotných výživných látok a rutínu. Posilňuje cievy a žily.
Patrí k najzdravším a uznávaným superpotravinám s bezlepkovým zložením.
Nemala by chýbať v žiadnom jedálničku. Je považovaná za diétnu potravinu.
Lúpané proso - výživná a ľahko stráviteľná potravina zásaditého charakteru.
Ľahko stráviteľná plodina bohatá na bielkoviny, vlákninu, vitamíny a minerálne látky.
Komplexný zdroj bielkovín, vlákniny, vitamínov a minerálov. Má jemnú orechovú chuť.
Divoká ryža je veľmi výživná a prirodzene bezlepková.
Má krátky a takmer guľatý tvar. Na rozdiel od klasickej dlhozrnnej ryže, lepšie drží pokope.
Je charakteristická svojou kvetinovou vôňou a veľmi jemnou chuťou.
Je krásne čistá a tenká, pred varením ju nie je nutné ani premývať.
Druh obilniny, ktorej sa často hovorí aj ,,Jóbove slzy“ alebo ,,biela perla Východu“.
Je mimoriadne bohatá na bielkoviny, železo, vápnik, vitamíny skupiny B, vlákninu.
Je zdrojom živín, stopových prvkov, nenasýtených mastných kyselín...
Obilniny sú rastliny, ktoré sa pestujú pre ich jedlé zložky - zrná. Sú pestované veľkoobjemne a poskytujú výživu po celom svete. Vo svojej prirodzenej forme sú bohaté na vitamíny, minerály, sacharidy, tuky a bielkoviny. V rozvojových krajinách predstavujú pšenica, proso a kukurica najväčšiu časť dennej výživy. V rozvinutých oblastiach je spotreba mierna a pestrá, ale napriek tomu značná. Medzi základné patria kukurica, pšenica, jačmeň, ovos, raž a proso. Okrem nich je možné sa stretnúť s tritikale, pohánkou a quinoou. Kukurica, pšenica a ryža tvoria až 89 % z celkovej produkcie. Teff je staré obilie, ktoré je bežné v Etiópii. Oplýva vysokým obsahom vlákniny a bielkovín. Amarant patrí medzi pseudocereálie Afriky a bol rozšírený v aztéckej ríši. Strukoviny sú rastliny z čeľade Fabaceae alebo plody a semená takejto rastliny. Sú pestované predovšetkým pre ich semená, ktoré majú významné miesto v ľudskej výžive. Dobre známe sú najmä lucerna, hrach, fazuľa, šošovica, vlčí bôb, sójové bôby, arašidy a pod. Ako plodiny sa rozdeľujú do mnohých poľnohospodárskych tried. Využívajú sa aj na kŕmne účely. Patrí sem najmä lucerna. Okrem všestrannej spotreby v kuchyni sa z niektorých druhov lisujú rastlinné oleje. Semená obsahujú cenné množstvo bielkovín v rastlinnej ríši. Ryža je semeno jednoklíčnolistých rastlín Oryza sativa. Patrí medzi najrozšírenejšie obilniny. Je základnou potravinou pre veľkú časť ľudskej populácie a to predovšetkým Ázie.
Slovo „cereal“ pochádza z dávnych čias slávnej Rímskej ríše. Bolo odvodené z mena bohyne úrody a poľnohospodárstva, ktorá sa nazývala Ceres. Prvé obilniny boli pestované pred asi 12-tisíc rokmi starými farmárskymi komunitami v úrodnom polmesiaci. Najrozšírenejšie boli jačmeň a jednozrnná pšenica. Zrnká sa zbavujú obalových vrstiev, klíčku a z endospermu sa melie múka. Genetické výskumy ukázali, že ryža bola domestikovaná už pred 8 až 13-tisícmi rokmi v čínskych oblastiach. Jej pestovanie si vyžaduje dostatok vlahy. Väčšinou sa pestuje s použití terasovitého systému s vodnou reguláciou. Rastlina je schopná rásť aj na úpätiach hôr. Pred kulinárskou úpravou sa zbavuje otrúb, klíčku a získavame biele obchodné typy, ktoré sú bežne spotrebovávané aj u nás. V niektorých krajinách je populárne celé neolúpané zrná predvárať, pričom niektoré cenné látky z obalových vrstiev prejdú do semena. Nutrične je považovaná za kvalitnejšiu. Otruby sú v Japonsku významnou komoditou a sú bežne spotrebovávané. Ako príloha k jedlám sa zrná najskôr uvaria. Existujú rôzne spôsoby prípravy, ktorých základom je získať mäkké zrnká vhodné k mnohým pokrmom. Dĺžka varenia závisí aj od typu semena. V arabských krajinách je zložkou rôznych polievok a pokrmov z rýb a hydiny. So zeleninou sa balí do hroznových listov. Tento pokrm môžeme poznať pod názvom „Dolma“. V kombinácií s mliekom, cukrom alebo medom sa pripravuje chutný dezert. Ďalším známym jedlom je tzv. Congee. Pod týmto pojmom si môžeme predstaviť kašu, ktorá sa pripravuje s prídavkom väčšieho množstva vody, kedy sa zrnko príliš nasiaknuté vodou rozpadne.
„Dobrý deň, práve som obdržal perfektne zabalenú zásielku aj s darčekmi. Veľmi pekne ďakujem. Všetko dobré celému tímu, nech sa vám darí!“